• Astrid Meyer

Voor een zinvolle werkdag

WOUDENBERG Een veld met paarden en geiten, een grote werkschuur en werkplaats binnen met daarboven een verdieping voor licht productiewerk. De Woudhoeve aan de Laagerfseweg 12A heeft verschillende ruimten en afwisselende activiteiten voor dagbesteding. ,,Wij bieden dit aan mensen met een (verstandelijke) beperking en daarnaast begeleiden we mensen terug naar de arbeidsmarkt met jobcoaching'', vertelt bestuurder Leo Kok.

De Woudhoeve vierde onlangs met een Open Dag haar eerste verjaardag. ,,Het idee voor deze locatie is ontstaan om mensen die wonen op Zorgboerderij De Veenhoeve in Ederveen een werkplek te bieden. Daar is naast de kleinschalige woonvoorziening een dagbesteding, maar de bewoners ervaarden dit niet als 'naar hun werk gaan'. Nu reizen ze en vertellen familie en vrienden enthousiast over hun baan.'' Medewerker Evert heeft inmiddels een aantal jaren de deelnemers begeleidt en vertelt over De Woudhoeve: ,,Zelf heb ik jaren voor een elektriciteitsbedrijf gewerkt en woon ook in de omgeving. Bij de Veenhoeve ben ik als vrijwilliger begonnen. Toen ze zochten naar een plek voor dagbesteding kwam ik met deze suggestie en nu begeleid ik samen met Annelies dagelijks de deelnemers en vrijwilligers in de activiteiten.''

DAGBESTEDING Het grote terrein van De Woudhoeve biedt veel ruimte voor een afwisselende dagbesteding. ,,We hebben deelnemers met fysieke of een (licht) verstandelijke beperking, autisme, ADHD tot burn-out. Één van hen hebben we bij een bedrijf in de buurt een parttime baan kunnen bezorgen als dierverzorger, net als op De Woudhoeve. Grote projecten zoals schuttingdelen verven en bouwen doen we buiten. En in onze werkplaats hebben we eigen apparaten ontwikkeld, waarmee onze deelnemers zelfstandig kunnen werken. De bovenverdieping is dankzij gesponsorde materialen van lokale bedrijven door ons zelf gebouwd. Hier bevestigen deelnemers bijvoorbeeld fietsonderdelen aan kartonnen kaartjes om in winkels te kunnen hangen. Altijd in kleinschalige groepen met begeleiding. En bij onze audio/video hoekje zetten we cassette- en videobanden om naar digitale bestanden'', toont Evert.

JOBCOACHING ,,De Woudhoeve heeft een Reformatorische grondslag en hier klinkt geen luide muziek of staan televisies aan. Mensen zijn hier samen aan het werk en we eten bijvoorbeeld ook gezamenlijk de lunch. We hebben nog plek wanneer u voor iemand dagbesteding zoekt en bent welkom eens te komen kijken. Daarnaast bieden we mensen die uit hun werkritme zijn een jobcoachtraject. 's Ochtends weer opstaan en naar het werk komen. Met kleine klusjes een dagtaak volbrengen met het uiteindelijke doel terug te kunnen keren naar een reguliere baan. Hiervoor hebben we professionele begeleiding. Samen met de dagbesteding voor mensen met een (verstandelijke) beperking zien we een gezellige groep ontstaan waar iedereen een zinvolle dag beleeft en na een werkdag trots weer naar huis gaat'', besluit Leo Kok. Bel voor een afspraak om te komen kijken: 0318-578361 of kijk voor meer informatie op: www.deveenhoeve.net.