• Pauw Media
  • Pauw Media

St(r)eekproef: 'Volop smaak in sfeervol Hong Kong'

WOUDENBERG Huub Oudshoorn uit Voorthuizen is landelijk bekend als chefkok. Elke twee weken bezoekt hij een restaurant in de regio en schrijft hij in de rubriek St(r)eekproef een recensie over de specialiteit van het huis. Vandaag Chinees restaurant Hong Kong in Woudenberg.

Even er tussenuit, het lijkt zoveel twee weken, maar het is om voor je het weet. Dan ben je weer op de Veluwe en dan val je gelijk terug in je dagelijkse werkzaamheden, want als u denkt dat ik alleen maar lekker op bezoek ga bij restaurants en eetcafés, dan heeft u het echt mis. Zo ben ik bezig als gastdocent op het gebied van kalfsvlees op de drie Cas Spijkers Academies, verzorg een workshop Lamsvlees op Texel, verzorg de barbecue op het Binnenhof in Den Haag, zit in de organisatie van Preuvenement Barneveld en van de wedstrijd van de lekkerste omelet van Nederland, om maar even iets op te noemen. En dan zit april er alweer bijna op, alsof je niet weg bent geweest. 

ONDERGAANDE ZON Terug naar de werkelijkheid en op weg naar Woudenberg voor een bezoek aan Kantonees, Chinees-Indisch restaurant Hongkong. Wat is het toch een heerlijke weg ernaar toe, met een ondergaande zon zie ik de hele agrarische sector, die deze regio rijk is, links en rechts voorbijkomen, met in de hoofdrol de lakenvelders en de kippen. Het was ditmaal niet mogelijk via de site te reserveren, dan maar lekker ouderwets met de telefoon en dat lukt ook nog steeds prima. Ik moet zijn in de Voorstraat, een weg dwars door het centrum van Woudenberg. Het parkeren is dan ook niet ideaal, maar zonder geluk vaart niemand wel en er komt een plaatsje vrij net voorbij het restaurant. Er is ook gelegenheid om te parkeren in de directe omgeving.

SFEER Ik open de voordeur en sta gelijk in een halletje om de volgende deur te openen, die dienst doet als koudesluis voordat je binnen bent. Gelijk geniet ik van de typisch Chinese sfeer. Een zeer vriendelijke jongedame in passende bedrijfskleding, een geborduurd hesje met een chique uitstraling, heet ons welkom. Ze vraagt naar de reservering en wijst mij de weg naar een tafel bij het raam.

Het eerste wat op tafel wordt gezet, is kerupuk singkong: die lekker krokante, pikante vierkante cassave kroepoek. Dagmar, de vriendelijke jongedame brengt ons even later onze drankjes, gelijk gevolgd door gastvrouw Haizhen Chen. Zij heet ons ook hartelijk welkom en geeft ons de kaart. Ik vertel haar dat ze mij mag verwennen met de specialiteit van het huis of van de chefkok. Ze reageert dat dat helemaal goed komt: haar man Jong Chen is de chefkok. Ik kies het tweegangenmenu, dat is meer dan genoeg. Zeer attent vraagt ze of we met bestek of stokjes (chopsticks) willen eten. We gaan voor het bestek, daar de werkzaamheden met de handen op die dag van dien aard waren en daardoor niet meer in staat zijn om nog te gaan goochelen met de 'chops'.

We genieten van de Oosterse sfeer, het interieur, het plafond dat is afgezet met zwarte houten lijsten met oosters motief, datzelfde geldt ook voor de omlijsting van de grote vierkanten plafonnières. Dagmar komt met bestek en een brandende rechaud naar onze tafel. De placemat lijkt van damast en heeft een prachtig bloemmotief, de in torentjes gevouwen servetten maken de tafel compleet voor het diner.

LEKKER PITTIG Haizhen komt met een mooie, grote, ronde porseleinen schaal en plaatst deze op de warme rechaud. De schaal is in vieren verdeeld, in de vakken mini loempia, sieuw mai (vleespastei), krabklauwtjes en saté met saus. Tevens bevat de schaal een kommetje in het midden voor een dipsaus en atjar tjampoer. Het geheel is zeer smakelijk en lekker pittig gekruid.

Hierna krijgen wij een warme saké (rijstwijn) om de eetlust op te wekken. Na de saké bestel ik twee lekkere koude tapbiertjes voor bij de hoofdgerechten: Long Li (door beslag gehaalde, daarna gebakken stukjes tongfilet met lychees en zoetzure saus), Fuo Nan (vet buikspek, heerlijk gemarineerd en gegaard daarna droog krokant gebakken), San Dong Ha (gewokte Chinese paksoi met grote garnalen en met knoflook), Tipan (reepjes/plakjes ossenhaas met verse groenten en pittige gekruide saus op de zeer hete gietijzeren schaal). Alle vier de gerechten zijn goed op elkaar afgestemd qua kleur, kruiden en smaak. Het is wat jammer dat de nasi en bami goreng (= gebakken) veel te weinig of niet gebakken zijn. Wat mij verder opvalt is, dat de Chinese keuken een andere verhouding kent van verse groenten-vlees- vis, met voor hen de verse groenten in de hoofdrol bij hun creaties.

FAMILIE Terwijl de serveersters Dagmar en Esther onze tafel afruimen, komt Haizhen er even bij zitten en ik geef haar mijn complimenten. Ook de minpuntjes kan ik met haar delen. De zaak hier in Woudenberg is al jaren een Chinees restaurant en zij is met haar man al acht jaar de derde generatie die hier het roer in handen heeft. Hiervoor hebben ze zes jaar een wokrestaurant gerund in Vianen, maar hun voorkeur ging toch naar de Kantonese, Chinese specialiteitenkeuken. Ik vraag haar of zij ook uit Hongkong komen, gezien de naam van de zaak. Ze antwoordt ontkennend. ,,Mijn vader had destijds een zaak in Harskamp.'' Er begint bij mij iets te dagen... Ik vraag haar of haar achternaam Hu is en of ze een broer heeft die Li-Qin heet. Ze kan er heerlijk om lachen. ,,Wij zijn een grote familie, mijn broer had mij al iets verteld. Dat u geweest was en hij was zeer tevreden over het artikel. Eerdaags hebben wij een bruiloft en dan komt de hele familie weer bij elkaar.´´ Ik hoop dat de familie Hu, Chen en de rest van de familie een mooie, zonnige dag mag beleven.

We sluiten af met een kopje koffie want dat zit in de prijs van het menu, zegt Haizhen. Wat een heerlijke, gezellige gastvrouw. Aan de bar kan ik betalen, Ik bedank ook de keuken, Esther en Dagmar voor de goede zorgen en ga met een heerlijk gevoel naar huis, maar ditmaal met de lakenvelders en kippen aan de rechterzijde van de weg.

Chinees restaurant Hongkong, Voorstraat 25, Woudenberg. Telefoon: 033-2862269.

Beoordeling specialiteit van het huis: Long Li, Fuo Nan, San Dong Ha en Tipan ossenhaas:

Gebruik lokale ingrediënten: 2,5 chopsticks


Gebruikte bereidingstechnieken: 4,5 chopsticks


Presentatie gerecht: 4,5 chopsticks


Originaliteit/vernieuwend: 4 chopsticks


Smaak: 4,5 chopsticks


Bediening en kleding: 4,5 chopsticks


Bereikbaarheid en parkeren: 2,5 chopsticks


Drank- en spijskaart: 3,5 chopsticks 
 

Wijn/drank-spijscombinatie: 3 chopsticks


Prijs-kwaliteitverhouding: 4,5 chopsticks
 

Chinees restaurant Hong Kong is beoordeeld met gemiddeld 4 chopsticks ('Chinese sfeer')


Een deelnemer kan maximaal 5 toques/bestekjes/chopsticks verdienen.