• Astrid Meyer

Kleurrijke voorjaarsbloeiers bij Kwekerij Davelaar

Advertorial

WOUDENBERG Kwekerij Davelaar heeft een enorme keuze in prachtige bloemen. Van de sneeuwklokjes en narcissen tot blauwe druiven en vele soorten tulpen. Kleurrijke plaatjes op zakjes in het winkeltje tonen de bloemenpracht die de bollen zullen gaan geven.

Kwekerij Davelaar richt zich met name op de bollenteelt. ,,Mijn familie werkt al generaties met bloembollen en mijn vader komt oorspronkelijk uit de bollenstreek. Mijn opa had daar zijn bedrijf en ook deze is nog steeds in handen van familie. Mijn vader koos ervoor zijn eigen bedrijf op te zetten en kwam dertig jaar geleden naar Woudenberg. Dit is de enige bloembollenkwekerij in de provincie Utrecht met zeven hectare, Ik ben echt tussen de bollen opgegroeid. Na mijn studie op de Tuinbouwschool heb ik even in de handel gezeten op de veiling in Aalsmeer en zestien jaar geleden ben ik me helemaal op het bedrijf gaan richten. Hier gebruiken we tegenwoordig zo min mogelijk chemische bestrijding, maar kijken naar duurzame biologische oplossingen. De  meeste van onze bollen zijn voor de export; een belangrijk Nederlands product in onder andere Noord-Amerika, Azië en ook Afrika'', vertelt Martijn Heemskerk. 

BLOEMENPRACHT

Kwekerij Davelaar is tevens Crocosmia specialist. Van oorsprong een knolgewas uit Zuid-Afrika met verschillende bloemen per steel die erg goed gedijt in borders, maar ook op pot en als snijbloem. ,,Erg populair in de bloembollen zijn naast de tulpen natuurlijk de narcissen en sneeuwklokjes. De laatste kunnen heel goed een paar jaar achtereen bloemen geven en ze zijn altijd de eerste die de lente aankondigen. We hebben van veel bloemen verschillende soorten staan. Ook de mensen in de omgeving wil ik graag laten genieten van de bloemenpracht die de hele wereld over gaat.'' Daarom heeft Kwekerij Davelaar op het erf een winkeltje tegenover het woonhuis. Hier biedt zij bezoekers uit de buurt een brede keuze uit een enorm assortiment. ,,Je moet de bollen alleen zelf poten en geduld hebben tot het voorjaar. De meeste zijn verpakt per 15 stuks; de duurdere bloemen zijn met een kleiner aantal verpakt. Hierdoor kan ik alle bollen aanbieden voor maar € 2,50 per zakje.'' 

NU PLANTEN

Kwekerij Davelaar verkoopt beloften, maar geeft wel advies om de bollen de beste groeikans te geven en mooie bloemen te laten krijgen. ,,De bollen van onze kwekerij komen uit de koude grond, dus kunnen ook heel goed in de tuin. Let hierbij goed op de de instructies bij het planten. Een vuistdiep in de grond is voldoende en de bollen hebben zelf voeding om de winter mee door te komen. Wel is het belangrijk dat zij enkele wortels aan kunnen maken voor de waterhuishouding. Dus plant ze zeker voor Sinterklaas. Hierna gaat de plant in rust en zal in het voorjaar gaan groeien, wanneer de temperatuur stijgt. Dan kan in het voorjaar al worden genoten van de eerste lentebloeiers'', besluit Martijn. Natuurlijk kunnen de bollen ook in terraspotten of in potten op het balkon. Het winkeltje aan de Davelaar 4 is doordeweeks open en op zaterdag is Martijn er om meer informatie en advies te geven. Meer info over de specialisatie van Kwekerij Davelaar: www.crocosmia.nl.