• Een ZonneHub-project in Schelluinen.

    Greenspread

Greenspread neemt exploitatie ZonneHub over van Eneco

WOUDENBERG Het Woudenbergse Crowdfundingplatform Greenspread neemt de ontwikkeling en exploitatie van ZonneHub-projecten over van Eneco. ZonneHub is een landelijke coöperatie voor postcoderoosprojecten. Deelnemers aan projecten van ZonneHub wekken groene stroom op, zonder zelf zonnepanelen op het eigen dak te hebben liggen.

ZonneHub is een initiatief uit 2016 van Eneco en Greenspread. De oprichting van de coöperatie in 2017 heeft als belangrijkste doel een versnelling teweeg te brengen in de transitie naar 100 procent duurzame energie. De ontwikkeling en exploitatie van ZonneHub-projecten is voor Greenspread een mooie uitbreiding op het portefeuille,zegt directeur Jan Willem Zwang: ,,Het principe van ZonneHub sluit naadloos aan op de manier waarop wij duurzame-energie-projecten realiseren, namelijk door mensen uit de nabije omgeving te laten participeren en mee te laten profiteren. Hierdoor ontstaat betrokkenheid en draagvlak bij duurzame-energie-projecten."

Jop Bröcker, Manager Samen Opwekken bij Eneco: ,,We hebben ZonneHub de afgelopen jaren op de kaart gezet als aantrekkelijk alternatief voor zonnepanelen op eigen dak. We werken al jaren samen met Greenspread, dat alle competenties in huis heeft om ZonneHub naar de volgende fase – meer projecten en meer leden – te brengen." Eneco blijft betrokken bij ZonneHub, onder meer om het verrekenen van de opgewekte stroom op de energienota mogelijk te maken.

Zwang: ,,Met ons crowdfundplatform Greencrowd hebben wij al 43 zonne-projecten gerealiseerd. Bij Greencrowd loopt het voordeel voor deelnemers via de bankrekening. Het voordeel voor deelnemers aan ZonneHub loopt juist via de energienota."