• Jet Kraanen
  • Zomerondernemer Alderick van Klaveren uit Amersfoort.

    Jet Kraanen
  • Zomerondernemer Nick Idzenga uit Amersfoort ontvangt een certificaat.

    Jet Kraanen
  • Merel Poppeliers uit Baarn won het project Zomerondernemer met Vroege Vogel.

    Jet Kraanen

Feestelijke afsluiting ZomerOndernemer

WOUDENBERG In aanwezigheid van zes wethouders, vele lokale ondernemers, vrienden en familie presenteerden 24 jonge ondernemers afgelopen donderdag vol trots hun bedrijf tijdens de feestelijke kick out van ZomerOndernemer. De jongeren werkten gedurende de zomervakantie aan hun bedrijf onder begeleiding van twee coaches en ervaren ondernemers uit de regio.

ZomerOndernemer is een landelijk initiatief dat in diverse regio's wordt uitgevoerd om jong ondernemerschap te stimuleren. ZomerOndernemer Amersfoort staat open voor alle jongeren van 15 tot 22 jaar die wonen of studeren in Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Nijkerk, Soest en Woudenberg.

WINNAAR Merel Poppeliers, een 16-jarige scholier van het Griftland College in Soest, werd uitgeroepen tot winnaar van ZomerOndernemer Amersfoort 2016. Volgens de ZomerOndernemer coaches, Marianne van Lubek en Eduard Brink, heeft zij het motto van ZomerOndernemer 'Dromen, Doen, Netwerk' helemaal waar gemaakt: ,,Anderhalve week na de training startte Merel al met de eerste ronde van Vroege Vogel en bracht ze zestien ontbijtjes rond in Baarn. Merel heeft zich echt in de picture gezet in de lokale media, maakte goed gebruik van de steun van haar Business Buddy Madeleine Boerma en kon zelfs haar bedrijf pitchen bij een netwerkontbijt van BNI" aldus Van Lubek. Merel was blij verrast met haar overwinning: ,,Ik had het echt niet verwacht, er waren zoveel andere goede bedrijven", zei ze na de bekendmaking. ,,Wat ik vooral geleerd heb van ZomerOndernemer is niet te blijven hangen in je bedrijfsplan maar ook gewoon doen", aldus de gelukkige winnaar.

ONBEVANGEN Webdeveloper Lars van Scheijndel uit Nijkerk ontving met zijn bedrijf East Side to the Website de tweede prijs. Volgens de jury viel Lars op door zijn grote betrokkenheid tijdens het traject, is hij initiatiefrijk en enthousiasmerend. ,,Lars had goed door dat hij een groep potentiële klanten om zich heen had tijdens ZomerOndernemer en bedacht al voor de start van het traject een aanbieding voor alle deelnemers. Dit heeft hem zeker zijn eerste klanten opgeleverd", aldus coach Eduard Brink. Tot slot was er een aanmoedigingsprijs voor de jongste deelnemer, de 13-jarige Luca Castelnuovo uit Soest die met twee vrienden BL TechAssistance is gestart. ,,Luca is een echte ondernemer, hij is onbevangen en zakelijk tegelijk. Met zijn charme en enthousiasme weet hij iedereen voor zich te winnen, een goede netwerker", aldus coach en regiocoördinator Marianne van Lubek Innovatiekracht

9-TOT-5-MENTALITEIT Voor een gezonde regionale economie is de creatieve innovatiekracht van jonge ondernemers van groot belang. Albert Dragt, wethouder Economische Zaken van Leusden sprak tijdens de kick out namens acht regio gemeenten die het project ondersteunen. ,,Het MKB is de motor van de economie maar deze jonge ZP-ers (zelfstandig professionals) zijn de tandwielen die snel kunnen schakelen en zo inspelen op snelle veranderingen" aldus de heer Dragt. ,,Ondernemers hebben geen 9-tot-5-mentaliteit en werken wanneer het werk erom vraagt, dat is van groot belang in de huidige 24-uurs economie."

Door deze jongeren te coachen gedurende dit traject hebben niet alleen zij, maar ook de betrokken ondernemers ervaren hoe belangrijk deze vorm van 'praktijkleren' is. De jongeren hebben tijdens ZomerOndernemer een netwerk van zowel ondernemers als medecursisten opgebouwd waar ze op terug kunnen vallen tijdens de opstart van hun onderneming. Jongeren leren op deze manier van de ervaring van gevestigde ondernemers, terwijl ondernemers hun voordeel doen met de creativiteit en open blik van jongeren. ,,Het is inspirerend om te zien wat jongeren willen bijdragen aan deze samenleving en hoe ze daarvoor hun talenten en omgeving benutten; fantastisch ook dat we dit als regio samen hebben neergezet", aldus mede-initiatiefnemer Carin Kampman van Matchpoint Amersfoort.