• Willem Poterman alias de Verbeterman

    -
  • Cees Beek, organisator en lid NNK

    -

Evenement voor aanstormend kwaliteitsmanagers 4.0

04-09-2019, 15:39 | Lezersnieuws | Loes

Help, de rol van de kwaliteitsmanager verandert. Eerder ging het vooral om kennis en zelfstandig opereren. Nu draait het meer om samenwerking en coaching. Wat betekent dit voor organisaties? Over dit en meer gaat op 24 september het event SUFFICIO QESH 4.0, de toekomst van managementsystemen. Locatie: Awarehouse-Interface in Scherpenzeel.

 

 “Sinds 2012 zitten we in de vierde industriële revolutie, Industry 4.0.” Dat zegt Cees Beek, kwaliteitsprofessional en bestuurder van NNK, Nederlands Netwerk voor Kwaliteitsmanagement.
Hij zag het werkveld van de kwaliteitsmanager dan ook flink verbreden. Naast quality (Q) kwamen er environment (E), safety (S) en health (H) bij, kortweg QESH. Dit en meer komt daarom aan bod bij SUFFICIO QESH 4.0. Dat organiseert het NNK en de kwaliteitskringen uit Twente, Zwolle, Gelderland, Midden en West-Brabant.

 

Fouten maken mag

“Nieuwe technologie heeft enorme impact op het vakgebied van de kwaliteitsmanager”, ervaart Beek. Het antwoord hierop? “Dat bestaat uit verschillende dingen. Allereerst moeten we bedrijven meer wendbaar maken. Dus werken in kleine, zelfstandige werkeenheden waar de ontwikkeling van medewerkers aandacht krijgt. Daarnaast helpt het dat we processen snel en in kleine stapjes verbeteren en veranderen; leren door vallen en opstaan. Fouten maken mag daarbij vooral.”

 

Kwaliteitsmanager wordt coach

Volgens het NNK-bestuurslid vragen de vele ontwikkelingen nieuwe kwaliteiten van de QESH-manager. “Hij zal zich meer moeten richten op het leervermogen van de medewerker. Daarnaast op samenwerking en gedragsverandering, een lerende houding.” Wat dit in de praktijk betekent? “Dat hij de medewerkers ondersteunt, coacht en traint. Dus moet hij sociale vaardigheden leren.” Hiervoor geeft SUFFICIO QESH 4.0 dan ook de nodige handvatten.

 

Voeding voor lichaam en geest

Op het programma bij Awarehouse-Interface in Scherpenzeel staan ’s middags en ’s avonds workshops, QESHx-pitches en sprekerssessies met inspirerende vernieuwers. Zoals verbeteraar Willem Poterman en duurzaamheidsexpert Geanne van Arkel. Deelname kost 85 euro (inclusief diner), voor leden van NNK en de deelnemende kwaliteitskringen gratis. Meer info en aanmelden: www.kmwb.nl/agenda.