• Mitra ter Burg biedt steeds meer ruimte aan bier en de biersommelier geeft advies in smaak of de juiste keuze bij een gerecht

    Astrid Meyer

Biermaand bij Mitra ter Burg

SCHERPENZEEL Evert-jan ter Burg viert deze week samen met zijn klanten een feestje voor het behalen van zijn diploma tot biersommelier. ,,Donderdag, vrijdag en zaterdag geef ik op alle speciaalbieren twintig procent korting. En later deze maand vieren we, tijdens de Nederlandse Bierweek, de nationale brouwsels. Met nieuwe aanbiedingen en een bierdiner'', vertelt de biersommelier van Scherpenzeel.

Niet alleen heeft Evert-jan nu veel kennis over bieren, hij is zelfs gevraagd in een vakjury. ,,De landelijke verkiezing voor Nederlandse bieren wilde, van verschillende stijlen, een beoordeling voor de beste bieren. Samen met drie collega's mocht ik lichtblonde bieren keuren en mijn persoonlijke keuze, welke tevens in de Mitra in Scherpenzeel te vinden is, was gelijk aan de top 3.'' Mitra ter Burg biedt steeds meer ruimte aan bier. ,,Waren er acht jaar geleden een honderd soorten; inmiddels zijn er 450 soorten in de winkel te vinden in allerlei stijlen bieren. We hadden dit najaar 55 bokbieren en nu al twintig soorten lentebieren. Verder veel verschillende IPA's en ik zie meer speciaalbieren in blik. Daarin blijft de smaak beter, want blik sluit goed af, er komt geen licht in en een speciaalbier schenk je toch uit in een glas.''

ADVIES Biersommelier is niet een titel die je zo even krijgt. ,,Het is een officieel instituut, Stibon, dat zijn laatste examen afneemt in Oostenrijk. Maar het start met cursusavonden in onder andere Nijmegen en Amsterdam. Eerst leer je alles van de ingrediënten, zoals het herkennen van de graansoorten en hop in de verschillende bieren. En tevens leer je van begin tot eind het bereiden van de verschillende stijlen bier. Na de eerste twee examens moet je voor het behalen van je oorkonde als biersommelier, met het proeven van enkele bieren, vertellen welke het zijn en de belangrijkste ingrediënten kunnen onderscheiden. Ook een belangrijk onderdeel van biersommelier is foodpairing. Het vinden van de juiste smaak bier bij verschillende gerechten. Veel mensen vragen advies over welke wijn te schenken bij een diner, maar net zo goed kun je vragen om een lekker biertje. Bij ieder gerecht, van een zomerse salade tot een vlees- of visgerecht, kun je een passend donker gebrouwen of fris witbier drinken.''

EVENT Om klanten te laten genieten organiseert Mitra ter Burg in restaurant De Kromme Hoek een bierdiner. ,,We hebben samen enkele gerechten gekozen en ik heb hier een aantal Nederlandse bieren bij gezocht. Een heerlijk voorbeeld van foodpairing. Voor 39,95 euro heb je een heerlijk diner met zes passende, smaakvolle, bieren.'' Reserveren voor dit bierdiner op vrijdag 21 mei kan bij Mitra. Deze valt in de week van de Nederlandse bieren van 16 tot en met 26 mei. Dan zullen diverse bieraanbiedingen te vinden zijn in de slijterij. Maar eerst viert Event-jan het behalen van zijn diploma tot biersommelier. ,,Ik geef op 2, 3 en 4 mei bij de Mitra in Scherpenzeel een korting van 20 procent op alle speciaalbieren. En wil je je laten verrassen of weten welk biertje bij de barbecue-avond past. Dan geef ik graag advies'', besluit Evert-jan.

Loop hiervoor gerust eens binnen bij Mitra ter Burg aan Dorpsstraat 172.