• Sierd Smit en Moniek van de Graaf zien de defnitieve uitslag.

    Joke van der Heide
  • Sierd Smit en Moniek van de Graaf vieren de zetelwinst.

    Joke van der Heide

PvdA-GroenLinks wint zetel; GemeenteBelangen Woudenberg blijft de grootste

WOUDENBERG De PvdA-GroenLinks is de winnaar van deze gemeenteraadsverkiezingen en gaat van één naar twee zetels. GBW verliest een zetel , maar blijft met vijf zetels de grootste partij.

Moniek van de Graaf en Sierd Smit (PvdA-GroenLinks) zijn dolblij met deze uitslag. ,,Dit geeft ons nog meer motivatie om de schouders er voor de Woudenbergers onder te zetten. Hiermee kiest Woudenberg voor verandering . Wij kunnen als fractie iets betekenen voor kinderen die leven in armoede, sociale woningbouw, duurzaamheid en het Henschotermeer", vertellen zij enthousiast.

Pieter de Kruif (GBW) is tevreden. ,,GBW is stabiel gebleven. De vorige gemeenteraadsverkiezingen hebben wij met acht stemmen de zesde zetel behaald. Nu hebben we ruim vijf zetels. Woudenberg heeft vertrouwen in ons." CDA, SGP en VVD blijven gelijk, maar hadden op meer gehoopt. De VVD had bij de vorige verkiezing net geen tweede zetel en krijgt ook nu één zetel. Deze keer was er een daling te zien in het aantal stemmen. De SGP bleef stabiel met drie zetels. Het CDA groeide wel, maar de derde zetel was net iets te ver weg volgens Michel Hardeman. CU behield ook twee zetels, zelfs met een kleine plus. Lijsttrekker Marleen Treep was heel tevreden.

Gezien de uitslag kan de huidige coalitie niet op een meerderheid in de gemeenteraad rekenen. Dit betekent dat er een andere samenstelling zal komen of dat er een extra partij zal plaats nemen in de coalitie. Pieter de Kruif (GBW) zal als grootste partij de andere fracties uit nodigen voor een gesprek om de programma's naast elkaar te leggen en alle mogelijkheden te bespreken.

De opkomst was met 72,81 hoger dan in 2014, maar niet voldoende om ook deze gemeenteraadsverkiezingen de gemeente met de hoogste opkomst binnen de provincie Utrecht te zijn. Renswoude had met 74,14 al een hogere opkomst.

Lees de volledige uitslag van Woudenberg.

GemeenteBelangen Woudenberg is net als vier jaar geleden met vijf zetels de grootste partij geworden in Woudenberg. 

De SGP is de tweede partij met 3 zetels. ChristenUnie, CDA en Partij van de Arbeid/GroenLinks volgen met elk twee zetels. De VVD behaalde 1 zetel. 

Het opkomstpercentage was ook een fractie minder dan in 2014: 72,8 tegen 72,9 vier jaar terug.