• Joke van der Heide
  • Joke van der Heide

Politieke jongeren willen jeugd een stem geven

WOUDENBERG De jeugd heeft de toekomst en dat wordt een mooie toekomst met de enthousiaste jongeren die woensdagavond 21 februari met elkaar in debat gingen. De opkomst was groot en de aanwezigen genoten er van hoe de jongeren zich sterk maakten voor hun dorp.

Het debat werd georganiseerd door de SGP Jongeren Vallei en Rijn en werd gehouden in het Cultuurhuis. Aan het debat deden negen jongeren mee in de leeftijd van 17 tot 28 jaar. Zij zijn allen lid van één van de zes politieke partijen in Woudenberg. Zij zijn de politiek ingegaan om de jeugd een stem te geven. Politiek werd tot nu toe volgens hen meer door ouderen bedreven. Ook willen zij jongeren motiveren om te stemmen.

GEZELLIGHEID Op de vraag wat zij missen in het dorp noemden velen 'een stukje gezelligheid'. Een plek waar zij als jongeren bij elkaar kunnen komen, zonder meteen de kroeg in te gaan. Een horecaplein met gezellige terrassen, bijvoorbeeld op het Poortplein zouden zij een mooie uitbreiding van het centrum vinden. Dan hoeven ze niet meer het dorp uit.

Op de vraag wie van de aanwezige jongeren in het dorp willen blijven wonen, staken velen hun hand op. Dit is een probleem, omdat er te weinig huur- en koopwoningen zijn voor jongeren. Een mooi onderwerp om met elkaar het debat over aan te gaan. Het debat werd met zichtbaar plezier geleid door Burgemeester Cnossen.

HENSCHOTERMEER De jongeren debatteerden verder met elkaar over de zondagsrust, gratis toegang tot het Henschotermeer en de vraag in hoeverre de gemeente laadpalen voor elektrische auto's en fietsen zou moeten stimuleren. De insteek was vaak verrassend en niet zo zeer politiek correct, maar eerlijk en betrokken.