• Lijsttrekker Marleen Treep, ChristenUnie

    .

ChristenUnie: Voorlopig echt niet herindelen

WOUDENBERG ,,De ChristenUnie Woudenberg is voorlopig echt geen voorstander van herindelen.'' Daarmee reageert lijsttrekker Marleen Treep van de ChristenUnie.op de stelling 'Gemeentelijke herindeling is voor Woudenberg op den duur onvermijdelijk' die door De Woudenberger is gelanceerd . Dit in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart.

Het is de provincie die het initiatief moet nemen voor een herindeling en dat alleen voor gemeentes die "langjarig en in hoge mate afhankelijk zijn van gemeenschappelijke regelingen voor essentiële taken" aldus het regeerakkoord.

Tijdens zijn bezoek aan onze gemeente heeft de Commissaris van de Koning vorig jaar uitgesproken dat het met de bestuurskracht van de gemeente Woudenberg wel snor zit. Uiteraard nemen we deel in de nodige gemeenteschappelijke regelingen, zoals iedere gemeente, maar we kunnen zelfstandig nog veel regelen! Op korte en middellange termijn verwachten wij dus geen actie vanuit de provincie.

En komt die vraag er toch: dan wordt het lastig. Aansluiten bij RSW lijkt het meest voor de hand te liggen maar die nieuwe gemeente is alsnog erg klein, te klein wellicht? Met de Foodvalley werken we nauwelijks samen; lastig om dan in te schatten of dat goed idee is. En: een gemeentehuis is Barneveld of Veenendaal? Dat staat letterlijk zóver van ons af. Géén goed idee!

Inmiddels is door onderzoek vast komen te staan dat herindeling financieel niets oplevert, dat de nieuwe organisatie niet efficiënter is èn dat de bestuurskracht niet toeneemt. Waarom dat toch herindelen? Wij zien er het nut niet van in.

Een gemeentehuis dichtbij: dat is wat we willen. Dat zorgt voor de meest betrokken inwoners; met een gemeenteraad van Woudenbergers voor Woudenbergers.''