• Lijsttrekker Marleen Treep, ChristenUnie

    .

ChristenUnie: serieus nadenken over terugdringen fijnstof

WOUDENBERG ,,Fijnstof is een vorm van luchtvervuiling. Een erg klein deel (circa 15 procent) van die vervuiling veroorzaken we als mens zelf, vooral door verkeer, maar ook door energieverbruik en industrie. Hoeveel of hoe weinig fijnstof er ook in de lucht zit: het is altijd slecht voor je gezondheid. Daarom moet er serieus nagedacht worden over het terugdringen van fijnstof.´´

Dat zegt Marleen Treep van de ChristenUnie naar aanleiding van de stelling 'Intensieve veehouderij blijft welkom, ondanks fijnstof', die deze week door De Woudenberger is gelanceerd, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag 21 maart.

,,Je vindt vooral veel vervuiling binnen 50-100 meter van een drukke (snel)weg, in de omgeving van houtkachels en zelfs binnenshuis na het koken. Ook pluimveebedrijven stoten fijnstof uit (meer dan andere veehouderijen). Er zal op al deze fronten tegelijk gewerkt moeten worden aan het terugdringen van fijnstof.

Het is mooi als boeren produceren voor de lokale markt (dat scheelt in vervuilend vervoer) en het liefst gebonden aan grasland. Van enorme stallen is de ChristenUnie géén voorstander en aandacht voor het welzijn van de dieren vinden we vanzelfsprekend. De nieuwste technieken helpen de boer en boerin een handje bij het terugdringen van fijnstof; we hopen dat ze dat ook gebruiken! Dat is het beste voor de boer zelf en voor alle omwonenden. Die hebben soms last van stank en fijnstof. Daar moet - in alle redelijkheid - rekening mee gehouden worden. 

Woudenberg is vanouds een boerendorp en de ChristenUnie waardeert en respecteert de boeren. Zij zorgen tenslotte voor ons eten!´´