• Gerwout Lamberink
  • Nico de Haan tijdens zijn toespraak

    Gerwout Lamberink
  • Martin Vermeul overhandigt Nico de Haan het uiltje

    Gerwout Lamberink
  • werk van Gusta Boodt wordt bekeken

    Gerwout Lamberink
  • Gerwout Lamberink

Tentoonstelling 'Natuur' in Cultuurhuis

WOUDENBERG 'Natuur' is de titel van de nieuwe expositie in galerie De Kunstberg op de eerste verdieping van het Cultuurhuis in Woudenberg. De tentoonstelling, die zaterdag werd geopend door Nico de Haan, is tot zaterdag 27 februari te bezoeken.

Door Hannie Lamberink

Vijftien leden van het kunstenaarsplatform De Kunstberg presenteren zowel twee- als driedimensionale werken. De deelnemers aan het platform, dat inmiddels tien jaar bestaat, willen elkaar stimuleren en inspireren én kunst dichter bij de Woudenbergse bevolking brengen.

Nico de Haan is bekend als vogelkenner en ambassadeur van de Vogelbescherming. Daarnaast heeft hij ervaring als bosbouwkundige en veel kennis van het Nederlandse landschap. Ook is hij schrijver en verteller en heeft hij sinds 2004 zijn eigen bedrijf 'Vogelkijk Centrum Nederland'.

Tijdens zijn openingstoespraak schetste De Haan overeenkomsten en verschillen tussen kunstenaars en vogelaars. ,,De tentoongestelde kunstwerken zijn net zo verschillend als vogels en kunstenaars en vogelaars zijn allebei eigenwijs.''

Kunst en natuur hebben volgens De Haan al eeuwenlang veel met elkaar te maken: in de grotten van Lascaux werden al grottekeningen van dieren gevonden en in het hiëroglyfenschrift zijn veel afbeeldingen te zien van vogels en dieren. ,,Er is een tijd geweest dat vooral dode dieren afgebeeld werden. Kunstenaars en vogelaars moeten allebei genieten van wat ze zien en goed waarnemen. Een zelfde waarneming kan overigens bij toeschouwers verschillende emoties oproepen. Hopelijk roept ook deze kunst bij iedereen emoties op."

Als dank kreeg Nico de Haan van Martin Vermeul een beeldje van een uil.

BLIKAFVAL Er is onder meer een installatie met voorjaarsbloemen te zien van José van Zuijlen, van blikafval gemaakte dieren in een natuurlijke setting van Gusta Boodt, die de invloed van de mens op de natuur uitbeelden, bloemblaadjes van Frank Hosman, schilderij 'Overbrugging' bij kasteel Stoutenburg van Martin Vermeul, 'Zomer en winter' van Nicole Kruimel en 'Vogelvrij' van Ad Noorlander.

Het is slechts een greep uit de expositie, die zeer verschillende weerspiegelingen toont van hoe de deelnemende kunstenaars de natuur en de omgeving zien.

Gratis toegang op werkdagen van 9.30-20.30 uur en op zaterdag van 10.00-12.30 uur. Meer informatie op de websites: www.dekunstberg.nl en www.vogelskijken.nl.