• Wilma Opstelten en Piet Brandsen

  • Remke van Schaik

  • De eerste groep Reinaerdemedewerkers is net begonnen aan hun kunstwerk

    Hannie Lamberink
  • Hannie Lamberink

Recordaantal deelnemers Atelier Route

WOUDENBERG ,,Een recordaantel deelnemers doet dit jaar mee aan de Open Atelier Route in Leusden en Woudenberg! Ook Reinaerde exposeert!"

Organisator Aad Gordijn vertelt enthousiast: ,,Er zijn in Woudenberg veel mensen actief met kunst en er is veel talent, maar zij denken vaak dat exposeren alleen voor leden van een kunstclub is. Bij de OAR op 23 en 24 april kan iedereen die zijn werk wil laten zien deelnemen! Nu doen 42 deelnemers mee in 30 ateliers waaronder kunstenaars uit Woudenberg die voor het eerst exposeren: Remke van Schaik, Wilma Opstelten en Piet Brandsen en de mensen van Reinaerde."

Remke van Schaik ontdekte pas sinds een herseninfarct in 2008 haar talenten als kunstenaar en werkt verschillende technieken. Ze vindt het leuk om haar werk nu te laten zien.

Wilma Opstelten en Piet Brandsen: ,,Wij ontmoetten elkaar 18 jaar geleden tijdens een aquarelcursus bij José van Zuijlen en werden schildersvrienden. Elke maandagavond schilderen we samen  in Wilma's kapsalon. Plezier is voor ons het belangrijkste. Soms werken we zelfs samen aan één werkstuk."

Piet werkt graag nauwkeurig en tekent veel. Hij is goed in anatomie terwijl Wilma graag met vorm en kleur, vooral blauw, werkt. Ze deden eerder wel mee aan kunstmarkten en hopen nu vooral leuke mensen te ontmoeten. Over de kunst van Reinaerde vertelt Aad: ,,Ik zag een boek van Reinaerde met prachtige kunst van cliënten. Doordat de medewerkers van Reinaerde de opening verzorgen, ontstond het idee hen ook te laten exposeren. Samen met Evelien Kooloos, Carel Wiggerman en hun begeleidster Marlies Miltenburg hebben ze wat moois gemaakt!"

De jaarlijkse Open Atelier Route wordt georganiseerd door de projectgroep  Aad Gordijn, Ad Oostveen, Carel Wiggerman en Gerard Hilderink van de Stichting Kunstpromotie Leusden-Woudenberg: ,,Burgemeester Cnossen opent de OAR in m.f.c. de Schans op 22 april door het werkstuk van Reinaerde te onthullen. Op beide dagen is hier een overzichtstentoonstelling ingericht met één werk van iedere deelnemende kunstenaar. Zo kunnen bezoekers kiezen bij wie ze willen gaan kijken. De kunstenaars lichten hun werk persoonlijk toe in hun ateliers. Sommigen exposeren gezamenlijk, omdat niet iedereen over een geschikte ruimte beschikt. We kwamen bij de Schans uit toen de Biezenkamp niet meer beschikbaar bleek. Omdat het in Woudenberg moeilijker was om deelnemers te vinden vonden we dit een geschikte plek. In een dorp met minder inwoners zijn ook minder kunstenaars maar bovendien willen velen liever niet op zondag mee doen. M.f.c. de Schans is ook het startpunt voor de gratis route tussen 13.00 en 18.00 uur en hier zijn 'reisboekjes' beschikbaar. Bij het Cultuurhuis, de VVV's, bibliotheken, m.f.c. Antares, de Moespot in Achterveld en bij de deelnemende kunstenaars kunnen die al van te voren afgehaald worden."

Van de Kunstberg uit Woudenberg doen mee: de Chinese An Hong met haar traditioneel beschilderde glazen flesjes, Els en Werner van der Burgh met hun expositie in het Cultuurhuis, Frans Hosman met gevarieerd werk en  José van Zuijlen met haar veelzijdige op de natuur geïnspireerde werk en thematische series. Carel Wiggerman (beeldhouwwerk en schilderijen) en oud Woudenbergse Evelien Kooloos (olieverf en acryl) zijn lid van de Vrije Kwasten uit Achterveld. Velen zullen ook de Amersfoortse schilder Hans Rombouts kennen, die 30 jaar les gaf op het Corderius. De Leusdense deelnemers exposeren o.a. op de locatie Ekris 42 schilderijen in allerlei stijlen, beeldhouwwerken, gedichten, keramiek en foto's. http://atelierrouteleusdenwoudenberg.nl/