Zes titels voor High Level bij NK Steppen

WOUDENBERG Het Overijsselse Kamperzeedijk was zaterdag het toneel van het Nederlands Kampioenschap steppen. Stepteam High Level-Versekip.nl uit Woudenberg was uiteraard van de partij en na de uitstekende generale repetitie drie weken eerder in Nieuwegein waren de verwachtingen hoog gespannen bij de Woudenbergers. Niet onterecht, zo bleek aan het eind van de dag. High Level sleepte zes titels in de wacht.

Het traditionele parcours van het NK steppen bestaat uit een omloop van bijna vijf kilometer door de Pieperpolder rondom de Kamperzeedijk, die in de veertiende eeuw werd aangelegd om bescherming te bieden tegen de Zuiderzee. De wind heeft op de lange rechte stukken altijd vrij spel wat doorgaans een lange en zware wedstrijd tot gevolg heeft. Dit jaar was dit niet anders.

Bij de pupillen, de leeftijdscategorie van tien tot twaalf jaar, behaalde Stepteam High Level al een nationale titel. Deze kinderen moesten twee rondes afleggen, met een totale afstand van tien kilometer. Bij de vrouwen was Emma Koenen uit Woudenberg de beste waarmee ze haar uitstekende seizoen met een echte hoofdprijs bekroonde. Haar teamgenote Yael den Outer maakte het feest compleet met een tweede plaats. Bij de mannen pupillen ging de titel aan High Level voorbij. Johan Klooster uit IJsselmuiden bleek te sterk voor Daan Fokke van het Woudenbergse team.

De cadetten-categorie, van dertien tot vijftien jaar, wordt het hele seizoen al volledig gedomineerd door Stepteam High Level en na vijf rondes over de Kamperzeedijk was het beeld niet anders. Bij de vrouwen was Jamie-Lynn van Dijk zoals elke wedstrijd dit seizoen oppermachtig en wist Danique van der Mik uit Veenendaal een tweede plaats te behalen. Bij de mannen werd Daniël Moesbergen uit Woudenberg in zijn laatste jaar bij de jeugd eindelijk Nederlands Kampioen. Vijf jaar geleden begon Daniël als kleine jongen aan zijn stepcarrière en kan volgend jaar dankzij de progressie die hij heeft gemaakt in die periode wellicht mooie dingen gaan laten zien in het seniorenveld. Ook het brons was voor High Level, door een mooie prestatie van Jens van Grootheest uit Ede.

De overige categorieën startten gezamenlijk in het seniorenveld. Na tien rondes en dus iets meer dan een uur en drie kwartier werden de winnaars afgevlagd. Bij de vrouwen had Stepteam High Level twee ijzers in het vuur. Rosanne Reijne, al jaren de beste stepster van de wereld, startte als grote favoriet en haar zusje Maxime Reijne werd zeker gezien als kanshebster dankzij een indrukwekkende solo-overwinning in de duurwedstrijd in Biddinghuizen, eerder dit seizoen. Het werd een gesloten wedstrijd op de Kamperzeedijk, waarin het niet mogelijk bleek om weg te komen uit de greep van de kopgroep. Uiteindelijk was Rosanne Reijne de sterkste in de eindsprint voor Fiona Olthof uit Hengelo, die daarmee tevens de titel pakte bij de vrouwen junioren en Wenda Zuiddam uit Capelle aan den IJssel. Op een keurige achtste plaats finishte Margo van Ekeren, eveneens van Stepteam High Level, die daarmee haar nationale titel bij de vrouwen masters, tussen de veertig en vijftig jaar, prolongeerde.

De mannenwedstrijd liep uit op een deceptie voor High Level. De mannen van High Level waren voorafgaand aan de wedstrijd de gedoodverfde favorieten, met het trio Daan de Jonge, Stephan Bouman en Jasper Stringa, die ieder al wedstrijden gewonnen hadden dit seizoen en tevens de nummers één tot drie waren in de competitietussenstand. Een vroege aanval van de Duitser Niklas Rother, die niet meedong naar de Nederlandse titel, en de Scherpenzeeler Martijn Tiemens, uitkomend voor Stepteam Zwolle, wist al snel een splitsing in het peloton te bewerkstelligen waarna de mannen van High Level de organisatie niet op orde kregen en het gat daardoor niet meer dicht wisten te rijden. Niklas Rother ging met de overwinning aan de haal en Martijn Tiemens, die als tweede finishte, werd voor de tweede keer in zijn carrière Nederlands Kampioen. De kopmannen van High Level wisten zelfs niet op het podium te eindigen waarmee het seizoen toch met een teleurstelling beëindigd werd. Groot lichtpunt was nog wel de nationale titel voor Mario Reijne, die achtste werd in de wedstrijd en daarmee Nederlands Kampioen bij de mannen veteranen, de categorie voor steppers van vijftig jaar en ouder.

Met een uiteindelijke opbrengst van zes nationale titels uit de twaalf beschikbare categorieën mag Stepteam High Level terugkijken op een succesvol kampioenschap, waaruit toch genoeg verbeterpunten te halen zullen zijn met het oog op volgend seizoen.

De Kickbike-Cup, de landelijke stepcompetitie, werd zaterdag eveneens afgesloten, met maar liefst zeven competitieoverwinningen voor de Woudenbergers: Emma Koenen eindigde bovenaan bij de vrouwen pupillen, Jamie-Lynn van Dijk won bij de vrouwen cadetten, Daniël Moesbergen bij de mannen cadetten, Mario Reijne bij de mannen veteranen, Margo van Ekeren was de beste bij de vrouwen masters, Rosanne Reijne bij de vrouwen senioren en Daan de Jonge eindigde op plaats één bij de mannen senioren. Er waren ook nog teamklassementen te winnen. High Level mag er maar liefst drie van de vier op haar naam schrijven.