'We bulken van het talent'

WOUDENBERG Nagenieten van een unieke teamprestatie, dat doen trainers Harm van Piggelen en Anneloes Bijkerk. Samen leidden zij de D1 van kv Woudenberg, dat een geweldig seizoen beleefde. Na kampioenschappen in de hoofdklasse in de zaal en op het veld werd zelfs een tweede plaats op het Nederlands kampioenschap in Tilburg behaald. ,,Tweede van Nederland, dat is voor een bescheiden club als Woudenberg natuurlijk fantastisch."

 

Door Edward Doelman

Dat zegt Bijkerk, die natuurlijk graag nog eens terugblikt op een seizoen waarin alles op zijn plaats viel. De negenkoppige selectie van de D1 vormt een unieke lichting, die veel potentie heeft. Dat zagen de trainers ook al aan het begin van dit seizoen. ,,We bulken van het talent. Het team klopt, spelers vullen elkaar perfect aan. Om die reden hebben we aan het begin van het seizoen ook hoog ingezet. We hoopten twee keer kampioen te worden, zodat we ons ook automatisch zouden kwalificeren voor het Nederlands kampioenschap."

Daarmee werd de druk wel opgevoerd, maar daar gingen de jongens en meiden van de D1 prima mee om. ,,Naast zo goed mogelijk presteren is plezier natuurlijk ook belangrijk. Ook in dat opzicht zit het wel goed. De spelers zijn vrienden en vriendinnen van elkaar", zegt Bijkerk. Ook roemt zij de betrokkenheid van ouders. Dat illustreert zij met een voorbeeld. ,,Twee keer per week trainen, dat was wel noodzakelijk om als team beter te worden. In het korfbal wordt dat heel lastig als er één of twee spelers niet komen trainen. Dan wordt het heel moeilijk om patronen in het spel te slijpen. Als er iemand eens een avond niet kon, hebben we met z'n allen naar een ander moment in de week gezocht om alsnog gezamenlijk te trainen. Ook dat vraagt natuurlijk wat flexibiliteit van alle kanten."

 

TWEE TITELS Dat wierp wel vruchten af. Met aantrekkelijk korfbal werd het kampioenschap in de zaal binnengehaald, waarmee het ticket voor het NK voor jeugdteams ook bemachtigd werd. In het Friese Wolvega werd in maart gestreden om de nationale titel in de zaal. De D1 werd vierde, op dat moment de beste prestatie die een jeugdteam van KV Woudenberg had geleverd. Nog geen drie maanden later is die prestatie al verbeterd. Met de titel op het veld kwalificeerde de D1 zich opnieuw voor het NK, dat tien dagen geleden plaatsvond in Tilburg. Woudenberg won twee van de drie poulewedstrijden en mocht op basis van het beste doelsaldo naar de finale, waarin HKV/Ons Eibernest uit Den Haag de tegenstander was.

 

MOOIE DINGEN De hoofdrolspelers zelf lieten in de finale een goede eerste helft zien. Bij rust was het 3-3, waarmee zelfs de titel lonkte. Dat zat er echter niet in, omdat HKV/Ons Eibernest over een fittere ploeg beschikte. Daardoor liepen de Hagenezen uit naar een voorsprong, die uiteindelijk opliep naar 10-4. ,,Een geflatteerde uitslag, maar we mogen ontzettend trots zijn op wat we hebben bereikt", vindt Bijkerk. Na de zomer valt het team uiteen. Het gros gaat over naar de C1, andere spelers blijven in de D1. ,,Jammer dat het uiteenvalt, maar dat hoort er ook bij. Maar ook in de nieuwe teams zijn er vast mooie dingen mogelijk", hoopt Bijkerk.