Vijf Nederlandse titels voor High Level

WOUDENBERG De 400 meter combibaan in het Overijsselse Gramsbergen, waar de bekende marathonschaatser Erik Hulsenbosch menige kilometers heeft afgelegd, was zaterdag 11 juli het strijdtoneel van het Nederlands kampioenschap sprint. In dit kampioenschap draaide het maar om één ding: de felbegeerde sprinttitels. High Level stond dit keer met dertien regiogenoten aan de startlijn.

Binnen het Woudenbergse stepteam waren de ogen ook dit jaar gericht op Rosanne Reijne, die sinds 2011 het kampioenschap elk jaar op haar naam weet te schrijven. In 2014 werd ze wereldkampioen sprint, maar door de opkomende jeugd én sprintspecialiste en oud Europees- en wereldkampioen Hermien Koers was de concurrentie groot. De 23-jarige Woudenbergse was zaterdag favoriet, maar niet zeker van de winst. Na twee individuele sprints over 200 en 400 meter lag de Woudenbergse 0,98 seconde achter de nieuwkomer in deze klasse, Fiona Olthof uit Twente. In de allesbeslissende 800 meter was Reijne met een nieuw Nederlands record van 1.31,47 toch snel genoeg om de titel mee naar Woudenberg te nemen.

Voor vicewereldkampioen Stephan Bouman ging het niet naar wens. Waar hij vorig jaar nog podium reed op het NK, werd hij dit jaar slechts vijfde. Dit mede doordat hij ook belast was met de organisatie van de wedstrijd. Supersprinter Daan de Jonge van High Level hield de druk voor titelverdediger Machiel Steenbergen uit Zwolle er flink op en werd met een minimaal verschil van 0,11 punten tweede. Outsider Jasper Stringa keerde dit seizoen na een rustpauze van twee jaar weer terug en reed zeer verdienstelijk. Hij werd met ruime voorsprong op de nummer vier, derde op dit NK.

In de veteranencategorie werd Mario Reijne, de trainer/coach van het succesvolle Woudenbergse team, Nederlands kampioen. De na een flinke blessure teruggekomen Hans Lamberink werd tweede.

Enkele uren voordat het volwassenen sprintgeweld losbarstte, was het de beurt aan de talenten in de jeugdcategorieën. In tegenstelling tot de afstanden van de volwassenen, sprintte de jeugd in drie sprints van respectievelijk 200 meter en tweemaal 400 meter. De 13-jarige Jamie-Lynn van Dijk uit Woudenberg wist net als haar grote voorbeeld Rosanne Reijne als snelste uit de bus te komen. Voor High Level stepster Danique van der Mik uit Veenendaal was dit haar eerste Nederlands kampioenschap en zij werd met scherpe tijden knap tweede bij de dames cadetten.

Bij de dames pupillen werd Emma Koenen verdiend tweede. Ook voor de jongens waren er prijzen. Bij de pupillen werd Daan Fokke Nederlands kampioen. De met sprongen sneller wordende Marijn van Kampen werd netjes tweede. Bij de heren cadetten werd Woudenberger Daniël Moebergen Nederlands kampioen voor de Twentenaar Partick Olthof en de voor High Level steppende uit Ede afkomstige Jens van Grootheest die respectievelijk tweede en derde werden.

De volgende wedstrijd is op zaterdag 8 augustus in het Overijsselse Heerde. Uitslagen, foto's en video's staan op www.stepteamhighlevel.nl.