• Rosanne Reijne op de hoogste trede en haar zusje Maxime Reijne op de derde plaats na duurrace op zondag.

    Mario Reijne

Twee keer Europees stepgoud op de Salzburgring

WOUDENBERG Acht leden van Stepteam High Level - Versekip.nl reisden afgelopen weekend naar Salzburg af voor het EK steppen. De Woudenbergse equipe keerde terug met maar liefst vijftien medailles, waarvan vijf in het goud.

Er vonden diverse wedstrijden plaats in deze geboorteplaats van Mozart. Op de eerste dag van het evenement werd er, bij een temperatuur van 30 graden, gestreden om de Europese sprinttitels over een afstand van 400 meter. Junioren Daniël Moesbergen en Delia den Outer plaatsten zich in de finale en behaalden beiden een mooie zilveren plak. Trainer/coach Mario Reijne deed het uitstekend in de veteranenfinale en kreeg het goud omgehangen. Daan de Jonge werd in de halve finale helaas uitgeschakeld door regerend wereldkampioen M. Kulka (CZ) en regerend Nederlands kampioen M. Steenbergen. Na een spannende finale, waarin zusjes Rosanne en Maxime Reijne het tegen twee andere Nederlandse dames moesten opnemen, wonnen zij respectievelijk goud en brons.

Oostenrijk heeft zijn identiteit stevig laten terugkomen in dit evenement, door het zaterdagprogramma invulling te geven door middel van een klimcriterium. Voor de Nederlanders een bevreesd onderdeel, omdat veel sterke steppers uit heuvelrijke landen als Tsjechië en Finland komen. De dames moesten de Gaisberg zes kilometer lang beklimmen, waarbij 350 hoogtemeters moesten worden overwonnen. De mannen moesten echter nog drie kilometer en 300 hoogtemeters verder. Slechts twee High Level-rijders durfden de uitdaging aan; de anderen spaarden zich voor andere onderdelen. Delia hield zich knap staande tussen haar Tsjechische concurrenten en behaalde brons. Rosanne moest ditmaal genoegen nemen met zilver.

De cadetten (13-15 jaar) moesten achtmaal een ronde van 400 meter afleggen dat slechts een klein hoogteverschil bevatte. Daan Fokke reed een zeer sterke race en werd vierde.

Het spektakelonderdeel, de estafette, vond plaats in de stromende regen. Rosanne zat samen met W. Zuiddam en H. Koers in het eerste Nederlandse damesteam en werd voor de vijfde keer op een EK estafettekampioen. Team NL2, bestaande uit Maxime, Delia en A. Klooster werden tot op het einde op de hielen gezeten door twee Tsjechische teams, maar wisten ondanks een val, toch tot het einde de tweede plaats vast te houden. Danique van der Mik werd met haar team vijfde.

Daan en Mario streden samen met A. Ringoir voor een lange tijd mee om de derde plek. Door het gladde parcours en de hoge snelheden kwam Ringoir helaas ten val en haalden zij net niet het podium.

Het weekend werd afgesloten met het koningsnummer op de Salzburgring, waar tien ronden van 4,2 km werden afgelegd. Mario en Rosanne behaalden opnieuw goud en mogen zich voor twee jaar Europees kampioen noemen. Maxime moest anderhalve ronde voor het einde, op de lange klim lossen en werd derde. Delia hield het spannend tot de laatste meters. Zij won de eindsprint van de twee andere junioren en stelde hiermee het zilver veilig. Daniël reed ook een heel sterke race en behaalde zilver.