• Guido de Boer

Trainer Ruud van de Geest per direct weg bij Woudenberg

WOUDENBERG Voetbalvereniging Woudenberg en trainer Ruud van de Geest hebben besloten om per direct uit elkaar te gaan. Voorzitter Michel van Raaij geeft aan dat er geen sprake is van 'ontslag' of van het op 'non-actief' stellen van de trainer uit Spakenburg. ,,Als bestuur balen we hier verschrikkelijk van. Dit willen we eigenlijk niet als vereniging. Maar dit is het meest triest voor Ruud. Dit gun je niemand."

Hans van Schaik

Van de Geest had samen met assistent-trainer Dennis van Dijk de zware taak om het trainersduo Arno van Wolfswinkel en Rob van den Broek op te volgen. Zij waren samen zeven jaar succesvol op sportpark De Grift. Van Wolfswinkel zette de groep op scherp. Van den Broek ontwikkelde zich sterk op technisch en tactisch gebied. Zo vulden de trainers elkaar perfect aan.

ZWARE ERFENIS Dit seizoen bleek al snel dat Van der Geest over een zware erfenis beschikte. Daarnaast spreken de resultaten niet in zijn voordeel. Woudenberg bungelt al het hele seizoen in de onderste regionen van de eerste klasse. Maar dat aspect speelt volgens de voorzitter geen doorslaggevende rol. Van Raaij: ,,We leven in de eerste klasse iets boven onze stand. We weten ook dat we kunnen degraderen. Dat gaat een keer gebeuren en dat is niet erg."

GESPREKKEN Het gaat echter vooral over de manier waarop. Zo zijn er dit seizoen al meerdere gesprekken tussen de spelersgroep en de technische staf gevoerd. De trainingsstof en en de onderlinge omgang kwam ter sprake. Van Raaij: ,,Anderhalve week geleden kwam alles in een stroomversnelling terecht. Vanuit de spelersraad kregen we alarmerende berichten. Het was echt '2 voor 12'. Volgens de spelers was de chemie onvoldoende. De klik was er niet en het plezier ontbrak. De spelers maakten zich ook zorgen over de tweede competitiehelft, want hoe nu verder?"

ZO NIET VERDER Deze reactie koppelde het bestuur terug aan de trainer. Na een paar dagen bedenktijd gaf Van de Geest aan dat hij ziek was van de situatie en zo niet verder wilde. Nieuwe gesprekken volgden, met als uitkomst dat het contract per direct wordt ontbonden. Onder het mom van: 'de samenwerking heeft niet tot de gewenste resultaten geleid'. En nu? Van Raaij: ,,Dennis van Dijk neemt voorlopig de honneurs waar. We gaan nu op zoek naar een trainer die met harde en strakke hand sturing gaat geven aan de selectie."

DINGEN GEBEURD De spelersgroep werd zaterdagochtend door het bestuur op de hoogte gesteld. Aanvoerder Dirk de Greef: ,,Ruud is als mens een geweldig persoon, maar het is logisch dat wij in deze nieuwe situatie aan elkaar moesten wennen. Dit seizoen zijn er dingen in de omgang gebeurd waarop wij ons afvroegen of een kanteling in het restant van het seizoen nog mogelijk is. Dit hebben we in gesprekken bij het bestuur en de trainers neergelegd. Als spelersgroep kijken we ook naar ons zelf. We kregen te maken met blessures en we hebben een kleine groep, maar we vormen wel één team."

KOPPEN ÉÉN KANT OP Al kwam het groepsproces onder druk te staan na het 'zaalvoetbalincident'. Vlak voor de belangrijke uitwedstrijd tegen GJS gingen twee spelers tegen de afspraak in zaalvoetballen. Er vielen harde woorden. ,,Maar we spelen al zo lang met elkaar samen en we zijn een vriendenteam. Dat hebben we goed uitgesproken." Hoe nu verder? ,,Dat is aan het bestuur. Het is belangrijk dat de koppen weer één kant op komen te staan. We moeten de afspraken nakomen en het in het veld laten zien. Als we punten gaan pakken, komt het plezier in het spelletje ook weer terug."

MEER VERWACHT Ruud van de Geest reageert kalm op de situatie. ,,Het gaat niet goed bij Woudenberg met de resultaten, dan weet je als trainer wat er kan gebeuren. We spelen in een goede afdeling met veel ploegen die over meer kwaliteit beschikken. Ik vind het wel jammer dat het zo is gelopen. Ik ben er met veel zin ingestapt. Woudenberg is ook een supermooie club, maar we hadden er meer van verwacht en gehoopt.''

NIET BESCHADIGD ,,Als de spelersgroep stelt dat de chemie ontbrak, dan is dat zo'', vervolgt Van de Geest. ,,En als een spelersgroep aangeeft er geen vertrouwen meer in te hebben, dan is het logisch om tot een oplossing te komen. Dan heeft het weinig zin om door te gaan. Ik voel me door deze situatie niet beschadigd. Ik baal er natuurlijk wel van, maar ik ben niet de enige die dit overkomt. Na de winterstop ga ik lekker voetbal kijken en dan zie ik wel wat er voorbijkomt. Ik ben en blijf gek van voetballen."

Woudenberg kwam zaterdag niet in actie. De competitiewedstrijd tegen Bennekom werd afgelast. De eerstvolgende oefenwedstrijd is dinsdag 9 januari, thuis tegen Roda'46 uit Leusden.