• Eldert de Weijer, de kersverse voorzitter van ´t Schilt, lichtte de subsidieaanvraag toe in de raadscommissievergadering van 6 februari.

    Vereniging

Subsidieaanvraag tennisvereniging ´t Schilt voor 'blijvertje' padel

WOUDENBERG Tennisvereniging 't Schilt heeft een subsidieaanvraag ingediend bij de gemeente voor de aanleg van twee padelbanen naast de aanwezige zes tennisbanen. Hiermee wordt het sportaanbod voor jong en oud in Woudenberg uitgebreid én de tennisvereniging in staat gesteld om zowel financieel als sportief de toekomst aan te kunnen.

Joke van der Heide

POPULARITEIT De populariteit van tennis neemt de laatste jaren af in Nederland. Daar heeft de tennisvereniging in Woudenberg ook mee te maken. Door naast de tennisbanen twee padelbanen aan te leggen hoopt de vereniging het tij te keren. Padel is een racketsport in een kooi en heeft zowel kenmerken van tennis als squash. Padel is in Spanje en Zuid Amerika heel populair. In Spanje is het na voetbal zelfs de tweede sport. In Nederland is het de snelst groeiende sport.

 

VOOR JONG EN OUD In de raadscommissievergadering van 6 februari gaf de kersverse voorzitter van de tennisvereniging, Eldert de Weijer, een toelichting op het subsidieverzoek. Er is volgens hem geen sprake van een hype. ,,Padel is een blijvertje. Eind 2018 zullen 220 tennisverenigingen beschikken over padelbanen", benadrukt hij. Het mooie vindt hij dat het zowel voor jong als oud  een aantrekkelijke sport is. Doordat het dynamischer en sneller is dan tennis verleidt het jongeren om de sport te  beoefenen, terwijl het ouderen met minder conditie door de  kleinere baan juist de mogelijkheid biedt om langer te  blijven spelen. De tennisvereniging vraagt  een éénmalige subsidie voor twee padelbanen. De subsidieaanvraag is  75.000 euro en de vereniging biedt aan om 30.000 euro bij te betalen. Belangrijk in de argumentatie van de  voorzitter is dat de vereniging decennialang geen subsidie heeft aangevraagd.

POSITIEF De politiek reageerde positief. Zij vonden het een financieel goed onderbouwd  verzoek en waren ook positief over het feit dat de vereniging direct met het aanbod kwam om mee te betalen. Dat de vereniging sinds de jaren tachtig nooit een subsidieverzoek gedaan heeft, speelt voor Marco van de Hoef (GBW) mee in de beoordeling van de aanvraag. Op de vraag van Elli van Oosterom (CU) wat de verwachting is van de nieuwe investering vertelde de voorzitter dat bij andere verenigingen het heeft geleid tot ledenbehoud en zelfs 30 nieuwe leden. ,,Wij gaan ons voor de volle 100 procent inzetten om er een succes van te maken", beloofde hij

TRANSPARANT In de subsidieaanvraag noemde de vereniging als aanbeveling dat het voor de toekomst beter zou  zijn als er een transparante verdeelsleutel zou komen voor de subsidie aan alle verenigingen. Op vragen van de SGP gaf de  voorzitter echter aan dat de tennisvereniging  uitkomt  met deze eenmalige subsidie. Feit is wel dat de ene vereniging meer subsidie vraagt en krijgt dan de andere. Deze politieke  discussie  is nog niet gestreden. Hans Barelds (VVD) noemde de optie om te werken met een sportreservering en het principe op=op. Het gaat volgens Barelds immers wel om gemeenschapsgeld dat je maar  één keer  kunt uitgeven.