• Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer
  • Guido de Boer

Scherpenzeel wint SeViDoZa toernooi (update)

RENSWOUDE Vier jaar heeft Scherpenzeel nodig gehad om zich winnaar van het SeViDoZa toernooi te kunnen noemen. Na Renswoude (in 2011, 2013 en 2014) en Woudenberg (2012) slaagden de Scherpenzelers er woensdagavond in sporthal De Hokhorst eindelijk in het jaarlijkse zaalvoetbaltoernooi voor senioren (eerste elftallen) op hun naam te schrijven.

Balt Gmelig

Een terechte winnaar mag Scherpenzeel zich zeker noemen van een toernooi dat door een late afzegging van Advendo'57 gedevalueerd was. De Scherpenzelers bereikten ongeslagen de finish. Na overwinningen op plaatsgenoot Valleivogels (2-1) en Woudenberg (3-0) had de winnaar aan een remise (2-2) tegen titelverdediger Renswoude voldoende om de finale te bereiken.

In die eindstrijd was Woudenberg de tegenstander. Die ploeg had aan overwinningen op Valleivogels (2-0) en Renswoude (3-2) voldoende om zich voor de finale te plaatsen. De slotwedstrijd werd een ander duel dat beide finalisten eerder op de avond hadden afgewerkt. In de eerste confrontatie bleek al dat Scherpenzeel over goede zaalvoetballers beschikt en zich door een 3-0 zege meteen als favoriet voor de eindzege van het SeViDoZa (een afkorting van seniorenvierdorpenzaalvoetbal) aandiende.

In de finale had Scherpenzeel echter meer moeite met de streekgenoot die tot het laatste moment hevig tegenspartelde. Sezer Gurbuz opende de score voor Scherpenzeel na een minuut of zes (1-0). Al snel na die openingstreffer antwoordde Woudenberg via Tom de Greef (1-1). Pas nadat De Greef met een gele kaart voor twee minuten naar de kant moest, kon Scherpenzeel voor de tweede keer toeslaan. Abdullah Achaq profiteerde van dat voordeel (2-1). Twee minuten later breidde Jeroen Peer de voorsprong uit (3-1) en leek de wedstrijd met nog een minuut of drie op de klokken beslist. De Greef dacht daar anders over en zag kans de achterstand te verkleinen (3-2). De slotfase werd nog spannend maar de stand veranderde niet meer. De toernooiwinst werd door de Scherpenzelers met gejuich begroet. Zij hadden na vier jaar eindelijk hun doel bereikt. 

Voor Renswoude waren de druiven zuur. De thuisploeg verloor niet alleen de titel. Zij eindigden bovendien op de laatste plaats in het eindklassement na een nederlaag in de strijd om de derde en vierde plaats. Valleivogels was na 21 minuten met 2-1 te sterk voor Renswoude. Op doelpunten van de Scherpenzelers Robert van de Broek en Jimmy de Greef had alleen Robin Kooistra een antwoord. 

Na een quiz en de prijsuitreiking konden organisatoren Hans Veldhuizen en Erik Goossens met een tevreden gevoel op de vijfde editie van het SeViDoZa toernooi terugkijken. Eerder op de dag hadden zij eerst nog een tegenvaller moeten incasseren. Advendo, de vijfde deelnemer aan het vierdorpentoernooi, meldde zich af. ,,Zij hadden te weinig spelers beschikbaar", kreeg Veldhuizen te horen. En dat was niet de eerste keer. Voor de eerste editie in 2011 had de club uit Ederveen zich ook teruggetrokken. ,,Toen wel in een vroeg stadium", zei Veldhuizen. ,,Het bestuur van Advendo heeft voor de afzegging wel excuses aangeboden." Consequenties voor de deelname van Advendo in 2016 wanneer het toernooi vrijwel zeker weer tussen Kerst en Oud en Nieuw wordt gehouden, wilde Veldhuizen nog niet trekken. ,,Het ligt natuurlijk wel onder een vergrootglas. We gaan het zeker kritisch bekijken. Maar ik denk wel dat wij Advendo nog een kans zullen geven." 

Voor het wedstrijdschema had de afzegging van Advendo wel gevolgen. Vier wedstrijden minder telde het toernooi dit keer. In de resterende acht wedstrijden werden de naar schatting driehonderd toeschouwers met een nieuwtje geconfronteerd. De spelers mochten voor het eerst van de muren achter beide doelen gebruik maken. Dat leverde regelmatig verrassende spelsituaties op en vergrootte duidelijk de aantrekkelijkheid van de wedstrijden. De totaal 28 doelpunten zorgden er ook voor dat de bezoekers zich niet verveelden en met een tevreden gevoel naar huis gingen. ,,Het was een mooi succes", vond Veldhuizen, sporthalbeheerder van De Hokhorst, na het geslaagde toernooi.

Uitslagen SeViDoZa toernooi: Valleivogels - Woudenberg 0-2, Scherpenzeel - Valleivogels 2-1, Renswoude - Woudenberg 2-3, Woudenberg - Scherpenzeel 0-3, Valleivogels - Renswoude 1-2, Scherpenzeel - Renswoude 2-2, 3e en 4e plaats: Renswoude - Valleivogels 1-2, finale Scherpenzeel - Woudenberg 3-2.