• Foto Rinus van Denderen
  • Foto Rinus van Denderen
  • Foto Rinus van Denderen
  • Foto Rinus van Denderen

Scherpenzeel klopt Kraaien in derby

SCHERPENZEEL Helemaal veilig is Scherpenzeel nog niet, maar het moet gek lopen wil de ploeg van Jan Gaasbeek volgend seizoen niet in de 2e klasse acteren. Met nog twee wedstrijden voor de boeg staat Scherpenzeel vijf punten boven de streep. Die zonnige uitgangspositie danken de blauwwitten aan Tevfik Ceyar. Waar zijn teamgenoten voorin het lieten afweten, scoorde de centrale verdediger wel. Daardoor werd buurman Renswoude met 1-0 verslagen.

 

Edward Doelman

 

Op de goed gevulde Bree-Oost stonden drie uiterst kostbare punten op het spel. Beide ploegen zouden bij winst min of meer zeker zijn van directe handhaving. Op voorhand leek Renswoude favoriet. Niet alleen omdat de ploeg van Dick Eijlander al drie wedstrijden op rij niet had verloren, ook omdat de Kraaien zich dit seizoen als 'derbyspecialist' hadden bewezen. Tegen Valleivogels had Renswoude vier punten bemachtigd, terwijl de eerste uitgave van de confrontatie tegen Scherpenzeel een 5-0 zege had opgeleverd. ,,We hadden ook het volste vertrouwen dat we ons vandaag veilig zouden spelen", geeft Jacco van Ginkel toe. De 1-0 nederlaag betekent een slag op de kaak. ,,Dit komt wel hard aan."

De keeper was van mening dat Renswoude wel een punt had verdiend. ,,We hadden lange tijd controle over de wedstrijd. Zij legden hun wil in elk geval niet aan ons op. Daarnaast hebben we zeker de eerste helft heel behoorlijk gespeeld." Een opgelegde kans binnen het strafschopgebied was na 35 minuten niet aan Henk van Essen besteed. Ook Rick de Koning was dichtbij een treffer. Met een knappe reflex haalde Sjoerd van Elst de bal onder de lat vandaan. ,,Sjoerd heeft een geweldige wedstrijd gekeept", complimenteerde Van Ginkel zijn collega aan de overzijde van het veld.

DOTTEN VAN KANSEN Ook Van Ginkel toonde zijn klasse. In de eerste minuut na rust redde hij op een opgelegde kans van Abdullah Achaq, terwijl hij tien minuten later een bijna eigen goal van Jeroen van Strijp katachtig redde, na een scherpe voorzet van smaakmaker Sezer Gurbuz. Dat het betere Scherpenzeel later de trekker niet overhaalde, was te wijten aan onkunde van de spitsen. Gerdo Vlastuin presteerde het om vanaf vijf meter op de paal te trappen, terwijl Dittgher Aarsen jammerlijk overschoot. ,,Aan die missers heb ik mij wel geïrriteerd", stelt Tevfik Ceyar, die na vijf minuten al het goede voorbeeld had gegeven. Uit een vrije trap zette hij Scherpenzeel op de cruciale 1-0 voorsprong. ,,Ik begrijp nog steeds niet hoe het kon dat ik zo vrijstond. Maar het doelpunt was wel ontzettend lekker, omdat we voor directe handhaving speelden."

De missers van Vlastuin en Aarsen leverden uiteindelijk een enerverende slotfase op, ook omdat Mark van Baaren zijn tweede gele kaart kreeg. Scherpenzeel moest overleven. ,,Renswoude is fysiek een sterk team", erkende Ceyar, die de ene na de andere hoekschop genomen zag worden. ,,Als het drie corners penalty was geweest, had Renswoude wel tien strafschoppen moeten krijgen", lachte de matchwinner zijn tanden bloot. Slechts één van vele corners, ook Jacco van Ginkel meldde zich in het strafschopgebied van Scherpenzeel, leverde groot gevaar op. De kopbal van Erik Stolten was knap, maar Van Elst ranselde de bal uit zijn rechterhoek, tot opluchting van de blauwwitte supportersschare.