• Foto Rinus van Denderen
  • Foto Rinus van Denderen
  • Foto Rinus van Denderen
  • Foto Rinus van Denderen
  • Foto Rinus van Denderen

Renswoude haalt 'hoogst haalbare' binnen

RENSWOUDE Voor het eerst sinds seizoen 2011-2012 heeft Renswoude weer een prijs gewonnen. Een 2-1 thuiszege op streekgenoot Lunteren was precies genoeg om de champagne te kunnen ontkurken. Het bereiken van de nacompetitie wordt door Wilbert van de Fliert ook gezien als hoofdprijs. ,,Dit is voor Renswoude ook het hoogst haalbare. We hebben niets te zoeken in de eerste klasse."

 

Edward Doelman

 

De rechteraanvaller speelde niet eens een grootse wedstrijd, maar was wel belangrijk voor zijn ploeg. Van de Fliert liep na 13 minuten een voorzet van Henk van Essen binnen (1-0) en had een kwartier later ook de assist op de 2-0 in huis. Maker van het doelpunt was de ijverige Jorino Kleijn, die in de eerste helft een plaag voor Lunteren was

 

OVERROMPELD Maar niet alleen Kleijn stak in goede vorm. De wind belemmerde Renswoude niet om prima voetbal te spelen. ,,We werden overrompeld en hadden niks te vertellen, op die kopbal voor Max Degenaar na", erkende Tom Cozijnsen. De aanvoerder van Lunteren zag dat de door hem geleide defensie weinig grip had op de Renswoudenaren. Ook op het middenveld dolf Lunteren het onderspit. Cozijnsen kon het niet verklaren. ,,We hadden juist keihard getraind om er kort op te zitten."

Van de Fliert is bekend met de situatie van Lunteren. De afgelopen vier seizoenen worstelde Renswoude zich naar lijfsbehoud in de tweede klasse. ,,Inzakken en de bal wegpompen. Dat deden we jarenlang." Twee seizoenen geleden was de nu 28-jarige Kraai daar klaar mee. Hij besloot te stoppen, maar van spelen in het tweede kwam niets terecht. Hij werd door de nieuwe trainer Dick Eijlander gelijk weer bij de A-selectie gehaald. ,,De selectie was smal, maar onder Dick spelen we tenminste voetbal. We proberen altijd een leuk spelletje te spelen. Maar vorig seizoen klapte het door de smalle selectie na een mooie eerste seizoenshelft ook weer in elkaar."

 

VERRASSEND Het tweede seizoen onder het bewind van Eijlander is definitief anders. Er staat een volwaardige selectie, die al het hele seizoen stabiel meedraait in de top. ,,Misschien is de periodetitel verrassend, maar het is wel mooi", lacht Van de Fliert. Toch hoeft de rechtspoot niet te promoveren. Hij geeft aan meedraaien in de subtop van de tweede klasse de voorkeur. ,,Anders moeten we weer verdedigend gaan spelen en verliezen we vaker dan we winnen. Daarnaast behouden we zonder promotie ook de derby's die we nu spelen. Dat zijn toch de mooiste wedstrijden."

De derby tegen Lunteren, waar coach Bart Schreuder na rust wegens aanmerkingen op de leiding de dug-out werd uitgestuurd, kende een merkwaardig einde. Jeffrey Pater bracht een kwartier voor tijd de 2-1 op het bord, waarna de geelzwarten nog jacht maakten op een punt. ,,Het werd inderdaad nog even heel spannend", lacht Van de Fliert. Hij kon opgelucht ophalen toen keeper Jacco van Ginkel mistastte bij een hoge bal. De omhaal van Jordi Duits viel op het dak van het doel. ,,Op basis van de eerste helft verdienden we ook niets", erkent Cozijnsen. ,,De klad zit er de laatste weken in. We moeten nu onze blik naar beneden richten."

 

COMMOTIE Renswoude mocht feestvieren, al zorgde Gudo van Dronkelaar samen met Van Ginkel nog voor commotie. De verdediger van Lunteren tikte na het laatste fluitsignaal de rennende keeper onderuit, die daar niet van gediend was. Winnende trainer Dick Eijlander deed het incident af als 'persoonlijke vete' en richtte zijn blik liever op de eigen teamprestatie. ,,We hebben grote stappen gemaakt op voetbalgebied en pakken nu een prijs. Dat is fantastisch."

Anders dan Van de Fliert denkt Eijlander wel over een eventuele promotie na. De Barneveldse oefenmeester gaat voor het hoogst haalbare. ,,Als ik rationeel denk hebben we geen ploeg voor de eerste klasse, maar natuurlijk willen we die wel graag bereiken. Bovendien zijn er altijd verrassingen, net zoals Max Verstappen in de Formule 1 met een mindere auto heel goede prestaties wist te behalen." Eijlander kijkt dus uit naar het toetje. ,,We gaan er onbevangen in en kunnen dan mogelijk zelfs winnen."