• Tennisbaan op t'Schilt ± 1952. Op de achtergrond de smederij

  archief Oud Woudenberg
 • Schilt-paadje naar de vroegere tennisbanen herfst 1990

  archief Oud Woudenberg
 • de nieuwe padelbanen in gebruik

  Hannie van de Veen
 • Burgemeester Harrewijn en Doeke Stoppelaar openen de kunstgrasvelden.

  archief Oud Woudenberg
 • Het complex aan de Kennedylaan na de opening.

  archief Oud Woudenberg
 • De nieuwe padelbanen.

  Hannie van de Veen
 • Oude luchtfoto waarop vlakbij het bouwterrein van de wijk 't Schilt nog de oude tennisbaan is te zien tussen wat struiken

  archief Oud Woudenberg
 • de nieuwe padelbanen

  Hannie van de Veen

'Padelbaan trekt nieuwe leden'

Eén van de oudste verenigingen van Woudenberg is tennisvereniging 't Schilt. Dit jaar vieren ze hun 70-jarig bestaan. In het twee jaar geleden opgeknapte en gerestylde clubhuis wordt dat op 17 november in besloten kring gevierd.

Ook was er voor de jeugd een geslaagde 'glow in the dark' tennisavond met blacklightlampen in plaats van de normale baanverlichting en pakketten van de KNLTB om de baan aan te passen. Dat 't Schilt een gezellige vereniging is met veel saamhorigheid viel vooral op tijdens het opknappen van het clubhuis waarbij vele vrijwilligers de handen uit de mouwen staken.

Tennis is beslist niet meer de elitaire sport voor mensen van stand of notabelen zoals vroeger wel het geval was. Toen 't Schilt begon in maart 1948 was het nog geen echte vereniging, maar een hecht groepje mannen en vrouwen, schoolmeester, artsen, notarissen, ondernemers en burgemeester dat samen wilde tennissen.

De sport was uit Engeland overgewaaid. Op grond van de familie Veldhuizen werd een gravelbaantje aangelegd achter Voorstraat 31 door de familie Pesi uit Leiden. Er was nog geen bestuur en er werd nog geen contributie betaald. Spelers zorgden zelf voor het walsen, vegen en natspuiten van de baan.

BALLOTAGE Er werd gespeeld in witte kleding. In een rieten bouwsel kon men zich omkleden. Onderling leerde men elkaar tennissen. De ballotage die er toen was is allang opgeheven: je moest contact hebben met één van de oprichters om te mogen spelen. Nu kan iedereen lid worden. Pas in 1965 kwamen er statuten en een huishoudelijk reglement en pas in 1970 werden de competitiespelers aangemeld bij de KNLTB. Twee jaar later waren alle spelers daar lid van.

VERHUIZING In die tijd wilde de gemeente woningen bouwen op de plek van de tennisbaan en verhuisde de tennisvereniging in 1968 naar de Kennedylaan. De vrouw van burgemeester Hosang mocht het tennispark openen. Daar werd met elkaar een heus clubhuis gebouwd en kwamen er twee mateco-banen, een soort poreus beton. De gemeente voerde het onderhoud uit. Er was een huurcontract. Soms werd bij slecht weer in de Eierhal getennist, omdat de leden zowel 's winters en 's zomers wilde tennissen. De baan was ook erg hard wat slecht was voor ruggen en knieën en de ballen snel deed slijten. Zeer vooruitstrevend was dat er kunstgrasbanen kwamen.

ZONDAG Vanaf 1969 mocht er na heftige discussies in de gemeenteraad niet alleen doordeweeks maar ook op zondag getennist worden. In 1973 werden de eerste officiële open toernooien gehouden volgens de regels van de KNLTB. Ook het eerste oudejaarstoernooi vond toen plaats. Vanaf die tijd had de vereniging een eigen clubblad, 'de Schiltbode'. In 1971 kwamen er twee banen bij en werd het clubhuis geopend. Ook kwam er een oefenkooi. Omdat er een grote wachtlijst was, wilde de vereniging ook 's avonds spelen.

In 1977 kwam er baanverlichting. Een nieuw clubhuis kwam er in 1981. Ook zorgde niet meer de gemeente, maar de tennisvereniging zelf vanaf 1984 voor eigen beheer en onderhoud. Dat was toen nog uniek. In 1986 werden de banen 5 en 6 uiteindelijk van kunstgras voorzien. Na verloop van jaren bleken alle banen te lijden onder vervuiling met mos en zand. Een grote renovatie werd noodzakelijk in 1997.

ONDERLING CONTACT Hoewel de echte Woudenbergers in de beginjaren weinig van tennis moesten hebben, groeide het ledental van de vereniging wel. Er waren zelfs ledenstops en wachtlijsten. Ook het bestuur werd uitgebreid. Heika Hilhorst, secretaris van 't Schilt: ,,In de begintijd van de tennisbanen op de Kennedylaan was ook de verstandshouding met de voetballers die langs de tennisbanen naar het voetbalveld liepen niet denderend. Nu houdt de tennisvereniging zelfs samen met de voetbal- en korfbalvereniging een veiling in de Weistaar en is er goed onderling contact en een prima samenwerking."

De tennisvereniging beschikt inmiddels over zes verlichte all weather kunstgrasbanen, waar het hele jaar op gespeeld kan worden, een clubhuis en twee padelbanen. Er zijn bijna vierhonderd leden waarvan honderd jeugdleden.

PADEL Padel is een mix van tennis en squash. De sport wordt gespeeld met met een soort tennisbal en een racket op een veld met een net en wanden. Net als bij squash mag de bal de wanden raken. De tennisvereniging biedt de leden ook de mogelijkheid om te lessen. Verder organiseert de vereniging schooltennis en tennis bij de Koningsspelen om kinderen te laten ervaren wat tennis is, toernooien en clubkampioenschappen voor jeugd en senioren, een jeugdvoorjaarskamp, het 'Slag om de Pothbrug'-toernooi en competitiepadel.

IN DE LIFT ,,Door padel zit de vereniging weer in de lift'', vertelt Heika Hilhorst. ,,Deze banen trekken veel spelers en leden, zelfs van buiten het dorp. Binnenkort is er een mix invitatietoernooi waarbij ook padel gespeeld kan worden en Padel Service Nederland ondersteuning biedt.''