• Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen
  • Hannie van de Veen
  • Jorijn Lamberink: ,,Het zou leuk zijn als we meer liefhebbers in Woudenberg ontdekken.''

    Hannie van de Veen

'Gezellig spel op mooie zomeravond'

WOUDENBERG Onder de naam team Kubbala deed een groepje Woudenbergse jongens mee aan het Nederlands Kampioenschap Kubb in Nijeveen. Het team bereikte tijdens het NK van deze relatief onbekende sport de achtste finales.

Jorijn Lamberink en Robby Rozeboom maken deel uit van het team dat meedeed aan het NK. ,,We zijn dit jaar verder gekomen dan vorig jaar met het behalen van de achtste finale'', vertelt Robby. ,,Er zaten ook jongens uit Amersfoort in ons team van 7 man. We spelen ook wel eens op het terrein bij het Corderius College. Er deden zoveel teams mee en het was zo druk dat je bekenden uit de regio niet eens tegenkwam, maar het is altijd erg gezellig." In 2004 vonden de eerste Nederlandse kampioenschappen Kubb plaats. Kubb Club 'de Lösse Pols' organiseert dat altijd op de voetbalvelden in Nijeveen. In 2019 deden er 128 teams van 6 of 7 spelers mee.

Jorijn: ,,Ik kreeg het spel ooit cadeau van een vriend die naar Zweden was geweest en het daar had gespeeld. Mijn vrienden hebben zelf een keer een spel gekocht en zo ontstond ons groepje liefhebbers." De Kubb-baan waar de jongens vaak spelen ligt aan de Prinses Irenestraat. Ze ontdekten hem bij toeval.

SPEELVELD De baan is aangelegd en wordt onderhouden door een andere liefhebber, Egbert Bos. ,,Het is gewoon erg leuk om te doen. We spelen het spel vaak met familie of buurtgenoten. Ik heb deze baan aangelegd om niet elke keer opnieuw een veld uit te hoeven zetten. Je kunt de koning en de kubbs nu gemakkelijk plaatsen. Als de bouwplannen van de gemeente voor deze plek doorgaan zullen we een andere locatie moeten zoeken." Jorijn voegt eraan toe: ,,Het is gezellig om Kubb op een mooie zomeravond met een stel vrienden samen te doen. Het zou leuk zijn als we meer liefhebbers in Woudenberg ontdekken. Dan kunnen we misschien zelfs een competitie gaan spelen."

ZWEEDS Kubb is een populair Zweeds gezelschapsspel dat al eeuwenlang in allerlei varianten gespeeld wordt. Het is waarschijnlijk afkomstig uit Azië en door de Romeinen en de Vikingen verspreid over de hele wereld. Het spel lijkt een mengvorm van bowlen, petanque en schaken en wordt ook wel 'Vikings schaken' genoemd. Het woord 'kubb' betekent houten blok. In de jaren '90 werd het populair en sinds 1995 worden er wereldkampioenschappen gehouden. De regels verschillen per land.

VAKANTIE Kubb is geschikt voor alle leeftijden en kan bijvoorbeeld ook op vakantie gespeeld worden. Elk team moet minimaal twee spelers hebben, het maximum is 12. Meestal is de baan 5x8 meter. De winnaar is het team dat na het met de 6 cilindervormige werpstokken omgooien van alle 5 kubbs of houten blokken van de tegenstander ook de 30 cm hoge koning die in het midden staat omgooit. Dat gooien gebeurt vanaf een basislijn waar de kubbs ook staan. Wie de koning te vroeg omgooit heeft verloren. Soms is een spel snel afgelopen, maar het kan ook uren duren. Geïnteresseerden die mee zouden willen doen met het spelen van Kubb kunnen zich bij Jorijn aanmelden via plopkonijn@gmail.com of via Facebook.