• Renswoude - Sparta Enschede

  Foto Rinus van Denderen
 • Renswoude - Sparta Enschede

  Foto Rinus van Denderen
 • Renswoude - Sparta Enschede

  Foto Rinus van Denderen
 • Renswoude - Sparta Enschede

  Foto Rinus van Denderen
 • Renswoude - Sparta Enschede

  Foto Rinus van Denderen

Nacompetitie: Tiener schiet Renswoude naar finale

RENSWOUDE Tiener Daniel Pestka heeft Renswoude naar de finale van de nacompetitie geschoten. In de 109e minuut schoot de 18-jarige invaller de 4-1 raak, het benodigde doelpunt om tegenstander Sparta Enschede na de heenwedstrijd (3-1) van zich af te schudden. ,,Dit is lekker. Ik was er meteen van overtuigd dat dit de winnende was", glom Pestka na afloop vol van trots. In de finale wacht KHC Kampen, dat Valleivogels liet afdruipen met 6-1.

 

Edward Doelman

 

De apotheose in Renswoude was er één volgens de aloude voetbalwet: Wie zelf de kansen niet afmaakt, wordt vroeg of laat afgestraft. Sparta Enschede zette Renswoude in het laatste kwart van de reguliere wedstrijd en de hele verlenging stevig onder druk, maar wist die dominantie niet uit te drukken in een tweede doelpunt. De Enschedeërs scoorden alleen uit een klutscorner de 3-1, waardoor de verlenging noodzakelijk was.

De dank van de thuisploeg ging vooral uit naar Jacco van de Fliert. De kleine goalie verving vaste keeper Jacco van Ginkel met verve en voorkwam net voor het ingaan van de blessuretijd met een geweldige reflex de 3-2. ,,Die bal werd nog van richting veranderd, maar ik kon hem met een uiterste krachtsinspanning nog net wegtikken", haalt Van de Fliert zijn moment van de wedstrijd terug. Of beter nog, dit was zijn redding van het seizoen. In de dubbel tegen Sparta maakte de keeper tenslottte zijn eerste minuten van het seizoen. ,,Hier heb ik het hele seizoen voor getraind."

 

KANS VOORSPELD De goalie had gemerkt dat het eenrichtingsverkeer richting zijn doel was geworden. ,,Ze kwamen niet tot hele grote kansen, maar we liepen wel op ons tandvlees." In de verlenging liet Renswoude zich amper zien op de helft van de tegenstander, al coach Dick Eijlander bleek over een voorspellende gave te beschikken. Hij bracht A-junior Daniel Pestka in voor de vermoeide Jorino Kleijn. ,,De trainer zei dat ik één kans zou krijgen en dat ik die bal er alleen maar in hoefde te schieten. Zijn woorden kwamen precies uit."

Eerder in de wedstrijd had Renswoude haar dodelijke efficiëntie ook al bewezen. De eerste beste kans in de 37e minuut was raak. Henk van Essen zette de wedstrijd in vuur en vlam. Na rust zorgden Wilbert van de Fliert en Jeffrey van Deuveren voor de 3-0, voordat Sparta Enschede de wedstrijd in handen nam.

 

MOOIE ASSISTS De doelpuntenmakers ten spijt, de voorbereiding van de eerste drie doelpunten was nog mooier. Bij de 1-0 degradeerde Jorino Kleijn drie tegenstanders tot junioren. De assist bij de tweede treffer kwam van de voet van Nico van den Bosch. Zijn dieptepass was splijtend, met de juiste snelheid bovendien. De 3-0 werd ingeleid door een vrije trap van Gerard Diepeveen, die eigenlijk te hard was. Henk van Essen sprong op zijn oude dag nog niet zo hoog en bracht de bal toch nog voor. Dus wat gaf uiteindelijk de doorslag? Keeper Van de Fliert was toe aan een biertje en hield het simpel. ,,Ach, weet je; we hebben gewoon een goed team."

Dat 'goede team' vervolgt zaterdag de promotiemissie. In een tweestrijd met KHC Kampen wordt beslist wie er volgend seizoen in de eerste klasse speelt. Renswoude begint met een thuiswedstrijd. Zaterdag begint heet eerste duel om 14.30 uur. Een week later is de return in Kampen.