'Longa is stabiel dankzij trouwe leden'

WOUDENBERG ,,Lichamelijke oefening aanbieden op elk niveau; die missie is 85 jaar geleden in onze statuten vastgelegd en anno 2015 slagen we daar nog steeds in." Dat is de stelling van Tanja van Dolder, voorzitter van Longa. De gymnastiekvereniging uit Woudenberg viert het 85-jarig bestaan van de vereniging met twee jubileumshows, aanstaande zaterdag in De Camp.

Lichamelijke Oefening Na Gedane Arbeid, daar staat het in 1930 opgerichte Longa voor. Daarmee behoort de gymnastiekvereniging tot één van de oudste verenigingen van het dorp. ,,Dat zie je ook terug in ons huidige ledenbestand. We hebben dames die al meer dan 55 jaar lid zijn. Dat is natuurlijk ook mooi om te zien", weet Van Dolder. Het ledental is al jaren min of meer stabiel. Momenteel telt Longa circa 330 leden, waaronder een kleine tweehonderd jeugdleden. Van Dolder: ,,Het aantal leden is het ene jaar wat meer, dan wat minder. We hebben gelukkig een flink aantal trouwe leden."

Officieel vond de 85e verjaardag van de club aan het begin van dit kalenderjaar al plaats. De oprichtingsdatum was namelijk 2 januari 1930, toen drie gemeenteambtenaren het initiatief namen tot een gymnastiekvereniging. Een naam was er bij aanvang nog niet, maar al snel werd 'de gym' omgedoopt in Longa. Al in het eerste jaar werden de eerste leden geconfronteerd met een forse contributieverhoging: de vastgestelde 15 cent per week ging al snel om naar 20 cent per week. ,,Verstandig omgaan met de ontvangen contributies en letten op je uitgaven is van alle tijden. Ieder jaar is dat een uitdaging, ook nu weer. De bezuinigingsdialoog in Woudenberg heeft ervoor gezorgd dat de gemeente de kraan verder dichtdraait. Daar moeten wij een oplossing voor vinden", weet Van Dolder.

Als voorzitter wijst zij erop dat sponsoring ten opzichte van andere verenigingen lastiger is. ,,We beschikken niet over een eigen accommodatie, waar we bijvoorbeeld reclameborden langs een veld kunnen hangen. In die zin is het soms wat lastiger om wat tastbaars terug te geven aan bedrijven. Maar net als andere verenigingen kunnen we niet zonder sponsors." Mede daarom probeert Longa continu zichtbaar te zijn in het dorp: ,,Afgelopen zomer stond de surprise zaterdag van de winkeliers in het centrum in het teken van sport. Als enige sportvereniging van Woudenberg gaven wij een demonstratie. Voor ons zijn dat momenten om ons als vereniging te laten zien." Daarnaast zijn er natuurlijk de wekelijkse trainingen, waar de leden hun beste beentje voorzetten. Longa is vaste gebruiker van de Grifthal, onderdeel van De Camp. Voordat de club hier neerstreek, was sporthal De Wielewaal lange tijd het domein. In de zomer van 2008 verliet Longa deze sporthal. 

 

De jubileumshow bestaat uit een middag- en avondvoorstelling in De Grifthal. De aanvangstijdstippen zijn 14.00 en 19.30 uur. Dinsdag 27 oktober van 17.00-20.00 uur vindt tijdens trainingen van Longa de laatste voorverkoopavond plaats. Ook voor aanvang van de show kunnen kaarten gekocht worden. Entree bedraagt vijf euro, kinderen tot en met 12 jaar betalen 3,50 euro.

* Lees meer in De Woudenberger van dinsdag 27 oktober.