• Yvonne Poot
 • Jo Beunders
 • Florijnloop 2018, 10 km.

  Leny van Prooyen
 • De jongeren hebben de pas erin op de 3 km.

  Klaas Haitsma
 • De koplopers op de 10 Engelse mijl. Lars Cazander (links) won uiteindelijk van Rob Maas (rechts).

  Klaas Haitsma
 • De jeugdloop over 1 km: rennen, rennen, rennen ...

  Klaas Haitsma
 • Een bijzonder beeld: deze loopster kiest ervoor de schoenen op handen te dragen en het drassige parkoers met sokken te treden.

  Martijna Kuiper
 • Yvonne Poot
 • Marijke Schaafsma
 • Florijnloop 2018, 10 km.

  Leny van Prooyen
 • Florijnloop 2018, 10 km.

  Leny van Prooyen
 • Klaas Haitsma
 • Klaas Haaitsma

Lente breekt door bij Winterloop

WOUDENBERG Het contrast was groot tussen de 30e en 31e editie van de Woudenbergse Florijn Winterloop. Waar Koning Winter de organisatie vorig jaar in zijn greep hield, brak zaterdag de lente door. Het leverde 2.864 lopers op, het op één na hoogste aantal deelnemers ooit.

Edward Doelman

Zaterdagochtend 6.00 uur stapte Mark van Vugt, voorzitter van de Florijn Winterloop, sportpark De Grift op. Een oase van rust was het episch centrum van de Florijn Winterloop op dat moment nog. ,,Heel anders dan vorig jaar, toen het rond hetzelfde tijdstip al hectisch was. Toen waren we al bezig met de vraag welk programma we konden draaien. Sterker, of er überhaupt wel gelopen zou kunnen worden."

Sneeuw in combinatie met ijzel leidde vorig jaar tot teleurstellingen. De jeugdlopen werden afgelast, net als de 10 Engelse mijlen. Door de parcoursen te verleggen konden de 5 en 10 kilometer bosloop op het laatste moment wel doorgaan. ,,Dat we dit jaar wel ons volledige loopprogramma konden afwerken, dat vond ik dus al gaaf." Wel was Van Vugt benieuwd naar de effecten van vorig jaar. ,,Komen de deelnemers die vorig jaar achter het net visten wel terug? Dat vroegen we ons in de aanloop naar dit jaar af." Daarin werd de organisatie al vroegtijdig gerustgesteld. ,,We hadden al meer dan 2.000 voorinschrijvingen."

VUURDOOP Dat voorteken in combinatie met de gunstige weersomstandigheden zorgden voor een mooie vuurdoop voor Van Vugt, die dit jaar voor het eerst de kartrekker was. Hij heeft in die rol Sylvia van Waveren opgevolgd. ,,De totale eindverantwoordelijkheid van de loop voel je wel, maar er waren een paar geruststellende momenten. Die rust op zaterdagochtend was er één van." Een ander moment was op de avond voorafgaand aan de Florijn Winterloop, waar alle vrijwilligers werden geïnstrueerd. ,,Dan zie je dat de verschillende teams op orde zijn en door hoeveel mensen deze loop gedragen wordt. Sylvia heeft een geoliede machine achtergelaten."

 HEEL BLIJ Niets stond dan ook een succesvolle Florijn Winterloop in de weg. De Scholenloop bracht extra jonge deelnemers, terwijl ook de Bedrijvenloop geïntroduceerd werd. 22 sportieve bedrijven uit de regio formeerden een hardloopteam. ,,We zien bij die nieuwe onderdelen nog ruimte voor verbetering, maar zijn heel blij met die nieuwe elementen", aldus Van Vugt. In totaal meldden zich 2.864 hardlopers en wandelaars op het Woudenbergse sportpark, dat voorzien was van een nieuwe start-finishboog.

De weersomstandigheden werkten mee. Met een graad of acht was het zacht, terwijl het droog was en de wind zich ook koest hield. ,,Lenteachtige omstandigheden", stelt Van Vugt. Daarmee leken het ideale omstandigheden voor het vestigen van nieuwe parcoursrecords, maar die kwamen niet in het geding. ,,We hebben strakke tijden staan, maar eigenlijk is dat het enige smetje op deze succesvolle editie. Een parcoursrecord hadden we heel leuk gevonden. Aan de andere kant hebben veel lopers wel een persoonlijk record kunnen lopen."

De grootste groep, ruim negenhonderd mensen in totaal, waagde zich aan de 10 kilometer bosloop. Het was de slotafstand van de dag en voerde de lopers dwars over landgoed Den Treek. Het parcours was pittig, maar goed geprepareerd. Op diverse plekken had de organisatie extra zand neergelegd, waarmee de ergste modder verdwenen was. Deze race werd bij de mannen gewonnen door Guus Reijngoud uit Utrecht. Thuisloper Rik Wolswinkel werd vierde, maar zegevierde wel in de categorie mannen 40 jaar en ouder. Bij de vrouwen won de Ethiopische Fanos Tekle.

 

KOPWERK Op de 5 kilometer bosloop gingen Thomas Nijman en Jeroen Bukker de strijd met elkaar aan. Bukker verrichtte het meeste kopwerk, waar Nijman van kon profiteren. Hij snelde naar een tijd van 16:10 en bleef zijn concurrent daarmee negen seconden voor. Bij de vrouwen was de race minder spannend. De talentvolle loopster Tirza van der Wolf schudde haar concurrenten al snel van zich af en liep onbedreigd naar de zege.

Op de 10 Engelse mijlen kwam Saskia van Vugt uit Driebergen als sterkste dame uit de bus. Zij voltooide de 16,1 kilometer over de verharde wegen rondom Den Treek als enige vrouw binnen het uur. Bij de mannen won Lars Cazander. Hij rekende in de slotfase af met Rob Maas uit Maarn.

Bij de jeugdlopen was de snelheid van ondergeschikt belang. Voor de prestatie van het voltooien van de 1 of 3 kilometer kreeg ieder kind een medaille. Pablo van Hoorn won de 3 kilometer van de jongens, bij de meisjes was Filsan Versteeg het rapste. Bij de 1 kilometer wonnen Youri van Beek en Estelle Jetten.