• Coach Ron de Graaf van het selectieteam van Korfbalvereniging Woudenberg: ,,We begrijpen elkaar zowel binnen als buiten het veld steeds beter.''

    Foto Rinus van Denderen

KV Woudenberg coach Ron de Graaf: 'We hebben veel lol en begrijpen elkaar'

WOUDENBERG Het selectieteam van Korfbalvereniging Woudenberg heeft een succesvol seizoen achter de rug. Het team is klaar voor een nieuwe competitieronde. Er is hard voor getraind onder leiding van coach Ron de Graaf. De spelers vertellen samen met hun coach over het afgelopen seizoen en hun verwachtingen voor het nieuwe seizoen.

Daan Vlastuin

Het korfbalteam is tevreden over het afgelopen seizoen. Toch is er nog ruimte voor verbetering. ,,We hebben op het veld erg goed gespeeld. Toch hopen we dit seizoen nog beter te spelen. Het zou een goed resultaat zijn als we eerste worden in de zaalen tweede op het veld."

Het is volgens trainer Janjaap Bart namelijk niet realistisch uit te gaan van een eerste plek op het veld. ,,Het korfbalteam van Barneveld is niet te verslaan op het veld. De spelers uit dat team zijn erg goed."

SAMENSPEL De laatste jaren gaat het steeds beter met de Woudenbergse korfbalhoofdmacht. Dit komt doordat de spelers veel meer een team geworden zijn. ,,We hebben samen veel lol. We begrijpen elkaar zowel binnen als buiten het veld steeds beter. Dat zorgt ervoor dat het samenspel ook beter wordt", vertelt speler Torsten Ball. Tegenwoordig probeert het team ook wat vaker samen iets leuks te doen.

De Graaf: ,,Ik coach het team nu twee jaar. Eigenlijk was ik niet van plan het team zolang te trainen, maar nu heb ik besloten nog even door te gaan." De Graaf is als coach zo geliefd dat enkele spelers niet weten of ze nog door willen gaan met korfballen als hij stopt met het coachen van het team. Veel spelers in het team zijn echter nog lang niet klaar met korfbal. Ze vinden het een leuke en uitdagende sport. Volgens Janjaap is het veel moeilijker dan basketballen, waar de sport vaak mee vergeleken wordt. ,,Bij basketbal mag je de bal zelf verplaatsen en is het makkelijker om te scoren. Bij korfbal mag je de bal niet zelf verplaatsen. Daarom is het belangrijk om een goed plan te hebben wanneer je speelt. Ook is het samenspel met je teamgenoten van groot belang."

NIEUWE TAKTIEKEN Dat het afgelopen seizoen goed verliep, zorgde ook voor groei binnen het team. ,,Wanneer je vaak gewonnen hebt durf je meer te proberen. Ik heb mensen het afgelopen seizoen nieuwe tactieken in het veld zien proberen. Dat hadden ze niet gedurfd als we veel verloren hadden. Dan kun je het niet veroorloven om risico's te nemen. Het kan alleen als het goed gaat", legt Torsten uit.

De korfbalvereniging in Woudenberg heeft al een behoorlijk aantal leden. Toch zijn nieuwe aanmeldingen altijd welkom. Spelers Torsten Ball en Merle ten Ham proberen kinderen enthousiast te maken voor korfbal. ,,Korfbal is niet een bekende sport. Terwijl het wel erg leuk is om te doen. Daarom geven Merle en ik vaak een les korfbal aan basisschoolklassen die op onze vereniging langskomen." Hiernaast organiseren de twee spelers ook een korfbaltoernooi voor de basisscholen in de omgeving. ,,Een aantal klassen uit de scholen van Woudenberg en de omliggende dorpen speelt op 27 september hier op het veld tegen elkaar. Wij zullen de kinderen dan begeleiden tijdens het toernooi. We hopen op een leuke dag", vertelt Ten Ham.

Het selectieteam van de vereniging zal de komende tijd nog even hard trainen voor de competitie begint. Ondertussen zullen ze ook zorgen dat het teamverband goed blijft. Uiteindelijk is dat toch één van de belangrijkste dingen vindt Janjaap. ,,Elke woensdag na de training drinken de spelers nog een biertje. Van mij mogen die gezellige avonden best wat langer duren. We hebben een tijdje geleden ook een trainingsweekend georganiseerd. Dat is ook zeker voor herhaling vatbaar." Vanaf november zal het team onder leiding van coach Ron er een ,,fantastisch seizoen'' van proberen te maken.