• Gerwout Lamberink

'Korfballen in lekkere beachsfeer'

WOUDENBERG ,,We merken dat het succes en enthousiasme van het eerste toernooi aanstekelijk werkt. Daardoor is het deelnemersveld dit jaar een stuk groter geworden." Dat vertellen Hendrik van Nieuw Amerongen, Daan van der Klis, Hans Veenendaal en Joost Verwoert voorafgaand aan het grote beachkorfbaltoernooi dat KV Woudenberg organiseert. De tweede editie op het Henschotermeer vindt op zaterdag 18 juni plaats.

Door Edward Doelman

 

Zon, water, strand, muziek, smoothies, de bal en de korf. Hoewel de organisatie de weersomstandigheden niet in de hand heeft, vormen bovengenoemde dingen de belangrijkste ingrediënten van het festijn op het Henschotermeer. ,,Een lekker beachsfeertje, daar hopen we op", zegt Van der Klis. Samen met Veenendaal en Van Nieuw Amerongen pakte hij vorig jaar de handschoen op om het toernooi te organiseren. Dit jaar heeft het drietal versterking gekregen van Verwoert. De vier mannen kunnen terugvallen op circa vijftig vrijwilligers. ,,Het beachkorfbaltoernooi wordt gedragen door de hele vereniging."

Het eerste beachtoernooi vorig jaar ging als een succes de boeken in. In totaal namen 36 teams deel aan het jeugdtoernooi. Dit jaar is het deelnemersveld bijna verdubbeld. In totaal strijden 56 teams in verschillende leeftijden, van A tot en met de D, om de sportieve eer. Uiteraard is Woudenberg hofleverancier in de verschillende poules. Verder gaan onder meer teams van SKF, Antilopen, Spirit Voorthuizen, Sparta Nijkerk, MIA Amersfoort en Dalto de strijd aan.

 

DYNAMISCHER EN SNELLER De uitbreiding van het toernooi is niet vreemd: Beachkorfbal zit in de lift, omdat het een welkom toetje is na afloop van het seizoen. Bovendien is het spelletje op het zand sneller en dynamischer. Aanvals- en verdedigingsvakken ontbreken. Ook het aantal spelers wordt verminderd, van acht naar vier personen. ,,Het mooie is dat spelers nauwelijks rust krijgen, van het ene op het andere moment kun je van verdediger aanvaller worden en andersom. Het gaat op en neer en dat maakt het ook leuk om naar te kijken."

Ook het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond (KNKV) brengt het beachkorfbal breed onder de aandacht. ,,Tijdens de Korfbal League finale in de Ziggo Dome werd het bijvoorbeeld ook uitgebreid gepromoot met een folder. Zo wordt dit relatief nieuwe onderdeel van de sport snel op de kaart gezet", weet Van der Klis. Bij Woudenberg is het enthousiasme over de strandvariant sowieso al groot. Na de zomer wordt op sportpark de Grift een beachveld aangelegd.

 

KANS OP NK Maar eerst het grote beachkorfbaltoernooi op het Henschotermeer. Naast de uitbreiding qua teams is er nog een leuk nieuwtje: een goede prestatie op 18 juni levert een team punten op voor de nationale ranglijst die de KNKV opmaakt. ,,De hoogste teams van de ranking mogen uiteindelijk naar het Nederlands kampioenschap", weet Van der Klis. ,,Dat is een mooie bonus en is hopelijk ook een mooie stimulans voor alle deelnemende teams."