• Sem Robberse is pas 17 jaar, maar de Woudenbergse pitcher heeft een profcontract in de VS getekend. ,,Het is een lange weg naar de Major League. -

    Guido de Boer

Honkballer Sem Robberse: 'Gedroomd van deze kans'

WOUDENBERG Een jongensdroom is uitgekomen voor Sem Robberse. De 17-jarige honkballer uit Woudenberg heeft een contract ondertekend bij de Toronto Blue Jays, dat uitkomt in de Amerikaanse Major League. ,,Het is allemaal snel gegaan."

Edward Doelman

Het zijn tropenweken voor Sem Robberse. Afgelopen week was hij voor even terug uit Florida, waar de basis van de Toronto Blue Jays is gesitueerd. De Canadese honkbalclub speelt mee in de MLB, het hoogste van het hoogste op honkbalgebied. ,,Wat voetbal is in Europa, zijn honkbal, basketbal en ijshockey in de Verenigde Staten. De aandacht ervoor is enorm", vertelt Robberse. ,,Terwijl in Nederland honkbal eigenlijk een C-sport is."

De tiener was vorige week voor even nog in Woudenberg te vinden. Daar kon hij bijkomen van zijn eerste trip naar de VS. Bovendien kreeg hij ook goed nieuws: Robberse is geslaagd voor zijn havo-examen. Vanaf nu kan hij alles op het honkbal zetten. ,,Mijn diploma halen was in dat opzicht belangrijk. Dat is een basis. Maar ik had mij nog niet ingeschreven voor een vervolgopleiding. Ik heb altijd gedroomd van deze kans en daar ook zo goed mogelijk naartoe gewerkt."

Het hoogtepunt in Florida was de ondertekening van zijn eerste profcontract. ,,Het is bizar hoeveel lichamelijke tests ik heb ondergaan en hoeveel handtekeningen ik heb moeten zetten. In Amerika willen ze juridisch alles afdekken", lacht Robberse. De grootste aandacht bij de medische keuring ging uit naar zijn rechterarm en –schouder; Robberse is pitcher. ,,Maar die arm van mij kan gelukkig veel aan. Ik kan op de heuvel met gemak honderd ballen per wedstrijd gooien, tegen een snelheid van 140, 150 kilometer per uur."

Dat deed de pitcher dit seizoen voor hoofdklasser Quick. Bij de Amersfoorters, uitkomend in de hoogste honkbalcompetitie van Nederland, blonk de 17-jarige Woudenberger dit seizoen uit. Robberse domineerde zelfs in de meeste wedstrijden. Het is ook terug te zien in de resultaten van Quick. Sinds Robberse wegviel door de perikelen vanwege de transfer, verloren de Amersfoorters bijna al hun wedstrijden. ,,Ik heb bij Quick ondanks de korte tijd zoveel geleerd, met name van pitcherscoach Cilff Foster. De ervaring en kennis die hij had, heeft hij op mij overgebracht. Daar had ik vervolgens succes mee", schetst Robberse, die vorig jaar nog bij HCAW honkbalde.

Bij de honkbalvereniging uit Bussum zag hij onvoldoende toekomstperspectief. Robberse kreeg te horen dat hij niet als startende werper aan het seizoen zou beginnen. Quick gaf hem die kans wel. ,,En ik moet op mijn leeftijd gewoon veel trainen en wedstrijd spelen om mijzelf verder te ontwikkelen. De beslissing om naar Quick te gaan, was de beste keuze die ik had kunnen maken."

EERSTE BOD Toch duurde de samenwerking slechts een paar maanden. De belangstelling van Toronto Blue Jays werd steeds concreter. ,,Ik wist al langer dat ze mij wilden hebben. Tijdens een honkbaltoernooi in Europa met het Nederlandse team onder de 18 jaar in Barcelona hadden ze al een bod neergelegd. Maar toen was ik net zestien geworden en ook nog bezig met school."

Maar de Blue Jays meldden zich steeds vaker. ,,Eind vorig jaar kwamen twee scouts op het EK in Italië filmpjes maken, allemaal om mijn kwaliteiten als pitcher te analyseren. Daar zijn de profclubs heel grondig in." Langzaam maar zeker werd duidelijk dat Robberse zijn droom om naar de VS te gaan, kon waarmaken. ,,Op een gegeven moment hoor je allemaal verhalen. De één zegt dat de Boston Red Sox je willen hebben, de ander noemt Kansas City Royals. Maar de Blue Jays werden steeds concreter. Voor mij is dit een geweldige kans."

ONDERAAN DE LADDER Feit is dat Robberse als een nobody in Florida moet beginnen. Hij komt terecht op het internaat van de club, waar hij zal starten op rookie-niveau in de Gulf Coast League in Florida. De weg naar de MLB (Major League Baseball) is nog lang. ,,Als je je goed ontwikkelt, kun je steeds een niveau hoger gaan spelen. Van de Rookie League naar de Low A-klasse, dan naar Single, Double, High en Triple A. Het is een lange weg. Sommige honkballers doorlopen dit traject heel snel, anderen redden het nooit", legt Robberse uit.

Uiteraard is hij vol vertrouwen dat hij het gaat halen. ,,Mijn vader is ook honkbalgek, terwijl mijn broertje ook heel talentvol is. Thuis in Woudenberg kijken we veel honkbalwedstrijden. Stel dat ik ooit in zo'n groot stadion voor zoveel mensen mag werpen… Dat moet bizar zijn. Maar het is wel mijn droom." Met dit profcontract is in elk geval de eerste stap gezet. ,,Ik heb met mijn opa een weddenschap afgesloten. Hij is ervan overtuigd dat ik binnen achttien maanden mijn debuut in de Major League heb gemaakt. Als dat lukt, hoop ik dat opa dan op de tribune zit", lacht Robberse. Zelf geeft hij zichzelf wat meer tijd. ,,Ik denk dat het realistischer is om dat binnen een jaar of drie te halen. Dat zou al geweldig zijn!"