• Woudenberger Joey Kooij.

    Rinus van Denderen

'Een goede reeks neerzetten'

Joey Kooij maakt zich na carnaval op voor derby

Edward Doelman

WOUDENBERG Vier dagen vierde hij uitbundig carnaval, tot afgrijzen van zijn trainer Jeroen Peters. ,,Maar ik zal er zaterdag staan", belooft Joey Kooij, steunpilaar van Woudenberg. Het zal nodig zijn, want Renswoude komt – in de winning mood – morgen op bezoek.

,,Gelukkig is het geen radio-interview", zegt Kooij lachend. Het is een verwijzing naar zijn stem, die hij eerder deze week helemaal kwijt was. Elk woord dat hij moest zeggen, deed pijn in de keel. Inmiddels is dat gevoel weg, al is de stem nog niet optimaal. Maar het zal de 25-jarige middenvelder in de streekderby tegen Renswoude niet beletten, ook niet in de coaching vanaf het middenveld.


Vermoedelijk begint Kooij morgen als controleur op het middenveld. ,,Een fijne positie, met de punt naar achteren. Zeker als we voorin veel lopende mensen hebben." De kracht van Kooij zal ook bij Renswoude bekend zijn. De linkspoot beschikt over een goede traptechniek.

ONDER DE RIVIEREN Het toeleven naar de derby is dinsdag begonnen, na vier uitzinnige carnavalsdagen. Twee dagen bivakkeerde Kooij 'onder de rivieren', in Eindhoven en Breda. De andere twee dagen bleef hij dichter bij huis: Achterveld. ,,Dat blijft de leukste plek om het te vieren." Al jarenlang is Kooij present met carnaval, samen met onder anderen Mark de Graaf en Robin Hanna. ,,Carnaval is een geweldig feest met een leuke sfeer. Iedereen doet gek. Wat moet ik er verder over zeggen?"


Trainer Jeroen Peters zei er dinsdagavond voor de training ook wat over. Hij liet doorschemeren dat hij niet zo gelukkig is met de uitspattingen van diverse spelers. Kooij kan daar weinig mee. ,,Ik zal er zaterdag staan", zegt hij zelfverzekerd. Hij heeft geen motivatie nodig. ,,De potjes tegen Renswoude zijn altijd mooi. Dat leeft wel. Ik reken er ook op dat het vol wordt langs de lijn." Wel plaatst hij de derby tegen de Kraaien iets lager in de rangorde dan de duels tegen buurman Valleivogels. ,,Eén rangetje lager dan de derby tegen de Vogels, maar dat komt waarschijnlijk ook omdat Renswoude net wat verder weg ligt. Andersom zal Renswoude ook hetzelfde redeneren. Maar uiteindelijk maakt het weinig uit. Het maakt de wedstrijd van morgen er niet minder mooi van."

GOEDE REEKS De beslissende fase van de competitie breekt de komende weken aan. Die gaat Woudenberg in als koploper van de tweede klasse G, al is het een pole position met minimale voorsprong. Renswoude, de nummer 7 op de ranglijst, heeft maar vier punten minder. Bij winst op Woudenberg mengen de Kraaien zich dus ook in de strijd om de bovenste plaatsen, al wil Kooij niet aan dat scenario denken. ,,Het is zaak dat wij een goede reeks neerzetten. Als dat lukt, kunnen we meestrijden om de titel."

Van een goede reeks is sinds de winterstop allesbehalve sprake. Woudenberg speelde gelijk tegen Lunteren en verloor met grote cijfers van AVW'66 (0-5) en Lelystad'67 (3-0). Die resultaten deden veel pijn in het Woudenbergse kamp, net nadat het kampioenschap hardop als doelstelling was uitgesproken. ,,Het is nog steeds heel moeilijk om de vinger op de zere plek te leggen. We gingen er echt voor, maar het zat er op de één of andere manier totaal niet in tegen AVW en Lelystad. Zeker van AVW hebben we heel terecht verloren."
Wel herstelde Woudenberg zich dertien dagen geleden van de uitglijders. Bij VSCO´61 werd de eerste driepunter van 2019 binnengesleept, een resultaat waarmee de ploeg van Jeroen Peters zich weer aan kop van 2G nestelde. Desondanks is Kooij lang niet meer zo stellig over de doelstelling van de Woudenbergers: ,,Over de titel hebben we het voorlopig niet. We bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd."

EROP KLAPPEN Morgen kan Woudenberg dus aan de bak. Tegenstander Renswoude zal vrijuit kunnen voetballen. Want de tegenstander van morgen heeft eigenlijk het hele seizoen naar beneden gekeken. ,,Ik verwacht daarom ook dat zij erop zullen klappen tegen ons. Renswoude heeft niks te verliezen." Duidelijk is dat Woudenberg op zijn hoede is. ,,Laat ze maar komen."

FEESTJE IN DE KANTINE Persoonlijk is Kooij er natuurlijk ook alles aan gelegen om de onvrede bij coach Peters weg te nemen. ,,Bovendien hebben we na afloop ook nog een feestje in de kantine. Daar horen drie punten bij." De kans dat het net zo de spuigaten uitloopt als afgelopen carnavalsweek, is overigens klein. Er staat een 'wervelende bingo' op stapel, maar feestbeest Kooij is daar natuurlijk ook voor te porren. ,,Ook leuk natuurlijk. Met een biertje erbij altijd gezellig."