Edwin van Ginkel na zware etappes in veilige haven

BARNEVELD - Rallyrijder Edwin van Ginkel finishte, na de zware negende rit, in de tiende etappe op zijn gemakje (36e) in de achterhoede. De regionale rijders hebben overigens prima gepresteerd in de tiende etappe van de Dakar Rally. Harskamper Martin van den Brink eindigde als zevende. Edervener Wuf van Ginkel werd negende en Jos Smink uit Hoogland kwam met de elfde tijd over de finish in Salta.

Door Berry Kamphorst

De etappe van het Chileense Calama naar het Argentijnse Salta ging over 459 kilometer. De rijders kwamen woensdag tot twee keer toe op 4000 meter hoogte. De route bestond uit rallypaden en rivierdoorwadingen. Scherpenzeler Edwin van Ginkel kon vanochtend, na een dag en nacht vol problemen, toch van start gaan. Na een kort bezoek (ruim een uur) moesten Van Ginkel, Herman Vaanholt en Emiel Megens weer op pad voor de tiende etappe. Een op heel houden rijdende equipe kwam als 36e over de eindstreep. De mannen van GINAF Rally Power kunnen vanavond en vannacht (plaatselijke tijd) de accu weer opladen voor de etappe van donderdag.

Top tien in zicht

Jos Smink (GINAF Rally Power) heeft nog altijd zicht op een plaatsje in de top tien. Waarschijnlijk moet er dan wel een concurrent uitvallen of lang aan de kant staan.

Smink is elfde op 7.58.46 van koploper Airat Mardeev. Wuf van Ginkel had in de etappe 18.08 meer nodig dan de ijzersterke Rus Nikolaev in de Kamaz. Jos Smink verloor 1 minuutje meer dan zijn GINAF-teamgenoot uit Ederveen. ..We hadden zevende kunnen worden, maar we moesten stoppen voor een sanitaire stop.''

Op weg naar het bivak kregen de rallyrijders nog een verrassing. Het centrale verzamelpunt werd woensdagmiddag getroffen door een wolkbreuk en een flinke storm. Een droog plekje vinden in het bivak vormde nog een extra uitdaging.

Morgen trekt de karavaan naar Termas de Rio Honda. De proef heeft een lengte van 194 kilometer.