• Woudenberg - Zeewolde

    Foto: Guido de Boer

'Dit heeft mij ook wel verbaasd'

WOUDENBERG Een ontgroening was het voor Woudenberg, dat met een jonge selectie voor het eerst sinds seizoen 1996-1997 uitkomt in de eerste klasse. De kennismaking bevalt uitstekend, zo vertelt aanvoerder Jelmer Hoekstra. ,,Het niveau kunnen we beter aan dan ik vooraf had ingeschat."

Edward Doelman

 

Het tussenrapport van de geelzwarten is prima: na zeven wedstrijden heeft Woudenberg 11 punten in 1A, goed voor een gedeelde zesde plaats. Alleen van de ongenaakbare koploper Sliedrecht (2-3) en Roda'46 (0-3) werd verloren. ,,De nederlaag tegen Sliedrecht was nog onnodig ook. Twee individuele fouten werden keihard afgestraft", weet Hoekstra. De nederlaag tegen de buurman uit Leusden 'is hopelijk een incident'. ,,Roda'46 heeft een goede ploeg, maar wij leverden ook een slechte pot af. Dat is de enige wedstrijd waar we geen aanspraak konden maken op de overwinning of tenminste een punt."

Daar tegenover staan een paar uitstekende resultaten. Driemaal pakten de Woudenbergers al de volle buit. Met name de eerste zege op VVZ'49 springt in het oog. Na rust werd een 0-2 achterstand omgebogen in een 3-2 zege. De andere driepunters werden bij Zuidvogels en Geinoord Nieuwegein (beiden 0-1) bemachtigd. ,,Voorafgaand aan het seizoen hadden we hiervoor getekend", bevestigt Hoekstra. Niet alleen de punten stemmen tevreden, ook de manier waarop gespeeld wordt is bemoedigend. ,,Op de wedstrijd tegen Roda na zijn we geen enkele keer de mindere ploeg geweest. Dat heeft mij eigenlijk wel verbaasd."

Een belangrijk verschil met voorgaande seizoenen in de tweede klasse is dat Woudenberg de wedstrijd niet hoeft te maken. ,,Het is niet erg als we even achterover leunen en de tegenstander de bal gunnen. Als we eenmaal de bal veroveren en die snel voorin brengen hebben we meer ruimte, met name aan de buitenkanten. Dat maakt het voetbal wel makkelijker." Tegelijkertijd ligt het tempo hoger, benadrukt Hoekstra. ,,Aan de bal heb je minder tijd."

Ondanks de goede resultaten zijn er nog genoeg verbeterpunten. Zo moet het vizier van de aanvallers scherper, wenst Hoekstra. Hij doelt onder meer op het treffen met Geinoord. ,,Ik denk dat we vijf honderd-procent-kansen hebben gecreëerd, maar we scoorden er maar eentje. In de slotfase kan dan ook zomaar de gelijkmaker vallen." Het rendement moet dus omhoog. ,,De trainers hameren daar ook op. Als we effectiever worden, maken we het onszelf gewoon een stuk makkelijker."

SUKKELEN MET ENKEL Waar het de ploeg voor de wind gaat, daar worstelt de middenvelder zelf nog wel met zijn fitheid. ,,In de wedstrijd tegen VVZ'49 kreeg ik een tik, waarna mijn enkelbanden dik werden. Daardoor ben ik er even tussenuit geweest." In de wedstrijd tegen Roda probeerde Hoekstra het weer, maar dat kwam te vroeg. De zwelling is inmiddels zo goed als weg, waardoor de groepstraining deze week hervat wordt. ,,Als ik de trainingen van dinsdag en donderdag goed doorsta, kan ik zaterdag tegen De Merino's weer meedoen. Maar of ik dat ga redden, durf ik nu nog niet te zeggen. Dat hangt van de eventuele reactie van de enkel af."