• Teun Breedijk

Clubkampioenschappen SVW op natuurijs

WOUDENBERG It Giet Oan, Schaatskoorts klonk het donderdag bij Schaatsvereniging Woudenberg. Besloten werd om voor het eerst in zes jaar de clubkampioenschappen op natuurijs te organiseren. Die vonden afgelopen zaterdag plaats. Teun Breedijk van Schaatsvereniging Woudenberg maakte een weekoverzicht.

,,Dinsdag 27 februari, het vriest al een week en de vooruitzichten zijn koud. De eerste voorzichtige speculaties over de mogelijkheid van een clubkampioenschap op natuurijs klinken binnen Schaatsvereniging Woudenberg.

Woensdag 28 februari, de recreatiecommissie van Schaatsvereniging Woudenberg doet een vooraankondiging. Als het ijs over 24 uur dik genoeg bevonden wordt, gaat het door. De ijskoorts stijgt. Overleg met staatbosbeheer volgt, vrijwilligers en trainers worden gemobiliseerd, het ijs wordt opnieuw gemeten.

Donderdag 1 maart, het gaat door! Voor het eerst in 6 jaar zal Schaatsvereniging Woudenberg clubkampioenschappen op natuurijs organiseren.

Zateradg 3 maart. In alle vroegte wordt met behulp van een ijsborstel van 'Hoveniersbedrijf de Bart' een ijsbaan geprepareerd op de derde plas van het Leersumse Veld. Een 'koek-en-zopie' kraam met chocomelk en gevulde koeken wordt opgezet en ook de inschrijftafel wordt geplaatst. Vrijwilligers en deelnemers bereiden de wedstrijd voor, zich verzekerd van de volledige medewerking van Staatsbosbeheer. Vanaf negen uur wordt iedereen die aanwezig is ingeschreven voor de kortebaanwedstrijd over 2x160m en een marathon over zes tot twintig rondjes afhankelijk van de leeftijdscategorie.

Ondanks de voorjaarsvakantie is de opkomst goed te noemen. Met ruim 35 deelnemers is er een leuk gevuld programma. Jeugd en junioren mogen beginnen. Waar dit voor enkele rijders de eerste natuurijs  ervaring is en zij zich voorzichtig op ijs begeven, laten sprintkanonnen als Arjan van Asselt en Willem van der Goes vuurwerk zien op de korte baan. ,,Eigenlijk is het heel oneerlijk, dat handklokken" beweert een van de jonge deelnemers. Hij wordt gerustgesteld met de gedachten dat het in ieder geval voor iedereen even oneerlijks is. Ook bij de senioren, veruit de best vertegenwoordigde categorie, wordt er gestreden. Heren die al jaren samen trainen voeren een grote onderlinge strijd. De ochtend vordert, het ijs kraakt. Vrijwilligers en deelnemers stuiven uit elkaar als het ijs protesteert vooraf aan de marathon. Hoe ouder je bent, hoe meer rondjes je rijdt. Een uitputtingsslag.

Als het ijsgeweld klaar is worden de spullen opgeruimd. Na nog even napraten en dan allemaal voldaan naar huis.´

Clubkampioenen: Jeugd onder de 12 jaar:  Thijmen de Zwarte; Meisjes 12 t/m 16 jaar: Lauren Theunissen; Jongens 12 t/m 16 jaar: Wessel Schulte; Heren 17 t/m 40 jaar: Willem van der Goes; Dames 40+: Manon van de Fliert; Heren 40 +: Wim van Dorland.