Redenen om een dakkapel te nemen

12-12-2019, 16:12 |Van onze partner

Een toekomstig gezinslid, een grotere slaapkamer of een nieuwe studeerkamer, het zijn allemaal situaties waarvoor een dakkapel een mooie uitkomst is. Toch zitten er kosten, moeite en tijd aan het laten het plaatsen van een dakkapel. Daartegenover zitten er ook veel voordelen aan dakkapel, zoals het vrijkomen van extra ruimte en de waardeverhoging van je woning. In dit artikel lees je redenen om een dakkapel te nemen, waardoor jouw twijfel wegtrekt en je binnenkort geniet van een mooie dakkapel. 

Het levert ruimte op
Er zijn verschillende redenen om voor een dakkapel te kiezen, maar de voornaamste reden is om meer ruimte in huis te creëren. In Nederland zijn de meeste daken schuin en hierdoor is de zolder met schuine wanden vaak een onhandige kamer om in te richten. Door een dakkapel te plaatsen krijg je er ruimte bij, waardoor de zolder wel fijn is om in te richten. Er zijn verschillende mogelijkheden waar je zolder voor te gebruiken is na het plaatsen van een dakkapel, zoals een nieuwe slaapkamer, hobbykamer of een kantoor.

Een dakkapel plaats je in één dag
Vroeger was het plaatsen van een dakkapel een heel karwei, waarbij de specialist een week of zelfs meerdere bezig was met het bouwen van de dakkapel op locatie. Tegenwoordig bestaat er de prefab dakkapel, dit is een dakkapel die al voor het plaatsen gebouwd is. Op de dag van plaatsen verwijdert de dakkapelspecialist de dakbedekking en maakt hij een gat in het dak waar de dakkapel komt. Met het gebruik van een grote kraan, plaatst hij de dakkapel en werkt hij deze af. Dit is tegenwoordig al in één dag gedaan en hoef je niet eens thuis te blijven.

Dakkapellen gaan lang mee
Dakkapellen werden vroeger van hout gemaakt en waren onderhoudsintensief. Gemiddeld hadden de dakkapellen een levensduur van 25 jaar. In die 25 jaar moest de dakkapel vaker onderhouden worden met een likje verf of het vervangen van een onderdeel. Tegenwoordig is dit niet meer het geval, er zijn namelijk materialen beschikbaar die veel onderhoudsvriendelijker zijn. Voorbeelden hiervan zijn de kunststof en zinken dakkapellen. Een kunststof dakkapel gaat rond de 50 jaar mee en maak je eens in de twee jaar schoon. De zinken dakkapel heeft een levensduur van meer dan 80 jaar en hoef je maar eens in de paar jaar schoon te maken. Ben je benieuwd naar wat een zinken dakkapel kost of wil je toch liever een dakkapel van hout, ondanks dat ze onderhoudsintensief zijn? Informeer dan bij een specialist bij jou in de buurt naar de mogelijkheden.