Met deze tips verleng je de levensduur van een e-bike accu aanzienlijk!

19-11-2019, 12:58 |Van onze partner

Tegenwoordig zie je ze steeds vaker voorbij komen. De elektrische fiets is hip en happening en dat is ook niet zo vreemd. De e-bike biedt namelijk een heleboel voordelen, waardoor hij geliefd is bij velen. Het afleggen van flinke afstanden is een eitje op een e-bike. Zelfs tegenwind is geen spelbreker meer. De trapondersteuning zorgt ervoor dat je op een comfortabel tempo zonder al te veel moeite over het fietspad fietst. Daarnaast biedt de elektrische fiets voor veel mensen ook uitkomst binnen het woon-werk verkeer. Een e-bike is namelijk een duurzame vervanger voor de auto. Ook hoef je nooit meer achteraan te sluiten in de file. Elektrisch fietsen is voor iedereen. Zowel onder scholieren, forensen als ouderen is de e-bike namelijk populair!

De hedendaagse e-bike is rijk aan technologische hoogstandjes die ervoor zorgen dat elektrisch fietsen comfortabeler is dan ooit tevoren. Echter dien je wel met enige voorzichtigheid om te gaan met deze technologie. Neem bijvoorbeeld de accu. Dit is zo’n inventief stukje technologie die bij verkeerd gebruik niet lang mee zal gaan. Om ervoor te zorgen dat jouw accu wel lang mee zal gaan, bieden we je in dit artikel een aantal tips die de levensduur van je accu aanzienlijk kunnen verlengen!

Voldoet de e-bike accu aan de veiligheidsnorm?
Voordat je overgaat tot aankoop van een nieuwe e-bike, is het altijd goed om na te gaan of de bijgeleverde accu wel voldoet aan de wettelijk vastgelegde veiligheidsnormen. De meeste accu’s zijn bestand tegen kortsluiting, oververhitting en overbelasting, maar check dit altijd voorafgaand aan de koop om er zeker van te zijn dat de accu veilig is.

Volg het bijgesloten laadadvies
Wij willen je meegeven dat je altijd het bijgesloten laadadvies dient op te volgen. Deze wordt bijna altijd meegeleverd bij een nieuwe e-bike. De meest gangbare voorschriften die hier instaan, hebben betrekking op het opladen van de accu. Doe dit altijd op een plek waar je zicht hebt op de accu. De e-bike accu ‘s nachts opladen wordt dan ook afgeraden. Daarnaast dient de accu opgeladen te worden in een droge ruimte bij een temperatuur tussen de 10 en 25 graden celsius. Ook is het zeer verstandig om de accu op te laden in een ruimte die is voorzien van een rookmelder. Opladen op een zonnige plek, bijvoorbeeld in de vensterbank, is niet verstandig. Gebruik altijd alleen het bijgesloten oplaadsnoer en geen laders van andere e-bike types of merken. Dit kan namelijk schade veroorzaken wat de levensduur van de accu niet ten goede komt.

Let op: felle zon bij stilstand en valschade
Naast het opladen zijn er ook andere dingen die je kunt doen om de levensduur van je e-bike accu te verlengen. Houd de accu bijvoorbeeld zoveel mogelijk uit de zon als je er niet op fietst. Tijdens het fietsen wordt de accu namelijk gekoeld door rijwind, maar bij een gestalde fiets wordt de accu niet gekoeld waardoor deze te warm kan worden. Zoek in dit geval dan een schaduw plekje op waar je je fiets kunt parkeren. Is de fiets gevallen? Laat een professional de accu dan controleren. De val kan namelijk interne schade hebben aangericht die de werking en daarbij de levensduur van de accu negatief kan beïnvloeden. Laat je accu dus altijd even checken door een erkende e-bike professional.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Fietsenwinkel Amersfoort.