Met deze tips leef je een stuk duurzamer

28-11-2019, 12:36 |Van onze partner

Woudenberg is sinds 2012 bezig om de mate van duurzaamheid te vergroten. Dit wordt gedaan door de Stichting Duurzaam Woudenberg. Het doel van de stichting is om woudenbergers te stimuleren om duurzamer te leven. Om dit te bereiken verstrekt de gemeente subsidies en stimuleert zij duurzame projecten. Op deze manier werken zowel de inwoners als de gemeente mee aan een duurzamer Woudenberg. Lees in dit artikel een aantal tips om duurzamer te leven.

Maak je woning groener
Er zijn verschillende manieren om je woning te verduurzamen. Eén van de subsidies die de gemeente aanbiedt, is de subsidie voor isolatiemaatregelen. Deze subsidie stimuleert inwoners van Woudenberg om hun woning te voorzien van betere isolatie. Voorbeelden hiervan zijn het isoleren van je dak, spouwmuur, gevel, vloer en glas. Wanneer je ten minste twee van deze isolatiemaatregelen uitvoert, krijg je van de gemeente Woudenberg 20% subsidie op het totaalbedrag.

Neem energie over van de zon
Een andere mogelijkheid om je woning te verduurzamen, is het plaatsen van zonnepanelen op je dak. Door het opwekken van energie, verbruik je direct minder. Dit heeft als gevolg dat je zowel duurzamer en goedkoper gaat leven. Wat zonnepanelen kosten in jouw geval, hangt onder andere af van de grootte van je huishouden, het aantal panelen en welk type je laat plaatsen. Voor de exacte zonnepanelen prijzen neem je het best contact op met een specialist. 

Bespaar water
Gemiddeld gebruikt een persoon 126 liter per dag, dit is meer dan de meeste mensen denken. Door je watergebruik te verlagen, zorg je ervoor dat je minder verspilt. Er zijn verschillende manieren om waterverspilling te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan waterbesparende toiletten, Nederlanders spoelen namelijk 30% van hun dagelijkse watergebruik door het toilet. Ditzelfde geldt voor slimme douchekoppen, daarnaast is het mogelijk om een slimme regenton aan te schaffen. Een slimme regenton gebruik je om bijvoorbeeld de wc door te spoelen met regenwater. Daarnaast meet een slimme regenton wanneer er een regenbui aankomt en is het mogelijk om hem op afstand te legen. Hierdoor ga je meer verantwoord met water om en ontlast je het riool.