Aantal verkeersongevallen stijgt met 27%; Woudenberg onder gemiddelde

07-05-2020, 14:15 |Van onze partner

Veiligheid op de weg is voor iedereen van groot belang. Vooral als automobilist is oplettendheid van belang, aangezien een ongeluk in een klein hoekje zit. Helaas blijkt uit recente cijfers dat het aantal verkeersongevallen in Nederland met maar liefst 27% is gestegen in vergelijking met 2013. De impact van deze ongevallen varieert, maar eigenlijk is ieder ongeluk er natuurlijk één teveel. Deze stijging blijkt uit de cijfers van SIMN (Stichting Incident Management Nederland), een stichting die samenwerking tussen alarmcentrales stimuleert.

De cijfers van SIMN hebben betrekking op het aantal personenauto's dat geborgen is in de periode tussen 2013 en 2017. De getallen zijn aanzienlijk gegroeid, wat verkeersveiligheidsdiensten grote zorgen baart. 

Wanneer de ongevallen door het hele land met elkaar vergeleken worden, blijkt dat er één grote boosdoener is die veel ongelukken veroorzaakt. Het gebruik van mobiele telefoons. Dat gebruik is voor veel mensen nog steeds gebruikelijk achter het stuur. Dit terwijl de gevaren van telefoneren of het gebruiken van apps tijdens het autorijden bekend zijn. SIMN geeft ook aan dat uit onderzoek blijkt dat een overgroot deel van de automobilisten zijn mobiele telefoon gebruikt tijdens het rijden, of dit nu voor een lange of korte tijd is. Het maakt overigens niet uit hoe lang een bestuurder zijn telefoon in handen heeft. Zodra een bestuurder zijn aandacht richt op zijn smartphone, verhoogt de kans op een ongeluk met factor 23. Zelfs een korte blik op het scherm kan dus al levensgevaarlijk zijn. 

De stijging van 27% is merkbaar in het hele land. Toch zijn er regio's en gemeentes waar het aantal verkeersongevallen relatief hoger ligt. De stijging van de afgelopen vier jaar is bijvoorbeeld het hoogste in de provincie Gelderland. Op wegen rondom Arnhem en Nijmegen was de stijging zelfs rond de 91 en 131 procent. Deze uitschieters halen het landelijke gemiddelde uiteraard omhoog. Het is ook mogelijk om de aantal verkeersongevallen per gemeente te bekijken. Om de aantallen te vergelijken, wordt het aantal verkeersongevallen berekend per 1000 inwoners. Hieruit blijkt dat gemeente Woudenberg een relatief laag aantal ongevallen heeft, terwijl buurgemeentes zoals Barneveld en Apeldoorn hoog scoren in vergelijking met de rest van Nederland. 

Iedereen wil natuurlijk dat verkeersongevallen zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden. Daarom is het aan te raden om de mobiele telefoon altijd links te laten liggen tijdens het rijden. Automobilisten moeten bovendien voorbereid zijn op de mogelijkheid dat er een ongeval plaatsvindt. Een autoverzekering is bijvoorbeeld een noodzaak om hoge kosten te voorkomen, maar dat is voor vóór de autorit. SIMN ziet wat voor schade er iedere dag weer opgelopen wordt op de verschillende autowegen in Nederland. Zelfs wanneer de bestuurder zelf niet schuldig is, kan de schade flink oplopen wanneer er een botsing plaatsvindt. Een autoverzekering zorgt ervoor dat deze schade niet op de bestuurder verhaald wordt waardoor een ongeluk niet nog meer impact heeft op automobilisten. Er is natuurlijk de hoop dat er de komende vier jaar weer een daling plaatsvindt in het aantal verkeersongevallen. Toch is het een prioriteit om als automobilist voorbereid te zijn op het vervelendste scenario dat je tegen kunt komen op de weg. Daarbij moeten gemeentes zelf blijven investeren in verkeersveiligheid.