• Foto Rinus van Denderen
  • Foto Rinus van Denderen
  • Foto Rinus van Denderen
  • Foto Rinus van Denderen
  • Foto Rinus van Denderen
  • Foto Rinus van Denderen

Zware slipjacht over nat land

WOUDENBERG Achttien ruiters startten zaterdag vanaf Hotel Schimmel met de jaarlijkse slipjacht. Organisator Jan Dalhuysen kijkt terug op een geslaagde dag, al moest de laatste run afgelast worden, omdat de paarden uitgeput waren door de zware omstandigheden op het natte boerenland.

Janneke Hek

Tijdens de sherrystop bij de boerderij van Gerard ter Maaten werd op aandringen van huntsman Frank Teunissen besloten om de slipjacht daar te eindigen. ,,De paarden bleken uitgeput. We hadden verwacht dat het land droger zou zijn. Maar doordat de paarden moesten zwoegen, bleken twee runs genoeg. De kill (het voeren van een koeienpens aan de jachthonden als beloning) hebben we daarom bij Ter Maaten gedaan. De deelnemers konden begrip opbrengen voor ons besluit. Het welzijn van onze dieren staat voorop natuurlijk" blikt Dalhuysen terug.

De beslissing om de slipjacht zaterdag door te laten gaan, bleef tot op het laatste moment onzeker. ,,Wat je vaak ziet, is dat deelnemers zelf al besluiten de dag van te voren of zij en hun dier fit genoeg zijn om deel te nemen. Uiteindelijk verschenen er achttien aan de start, een klein aantal in vergelijking met andere jaren. Terwijl het organiseren van een dergelijke slipjacht veel voorbereiding vraagt. Daarom hopen we volgend jaar weer op meer deelnemers".

Het was een verrassing voor de organisatie en de ruiters dat het land zo nat bleek te zijn. Doordat het zaterdagmorgen dooide en de zon scheen, verwachtte men een drogere rit dan normaal gesproken. Dit bleek algauw niet het geval. De paarden moesten hard werken om de sprongen te halen over sloten en hekken en het landen in nat land is niet zo gunstig voor hun benen. Bij de sherrystop bleken de paarden doorweekt van zowel zweet als water. Dalhuysen is blij met de medewerking van de boeren en landeigenaren. De honden, paarden en ruiters gaan tenslotte over hun gronden. ,,In verband met de vogelgriep hebben we hier en daar een aanpassing gemaakt in de route. Hierbij dachten de boeren ook goed mee".

Na afloop van de kill werd er een nabespreking gehouden bij Schimmel, waarbij bleek dat iedereen genoten had van de jacht en begrip had voor de voortijdige beëindiging. Dalhuysen hoopt volgend jaar weer een dergelijke slipjacht te organiseren. ,,De sfeer was goed". Al heeft hij wel een aantekening bij het feit dat er in de week voorafgaand aan deze slipjacht nog een slipjacht gehouden werd. ,,Dat is wat teveel voor onze dieren, twee zulke jachten in één week. Dit zou ik graag anders zien" vertelt hij met vuur.