• Margreet Hendriks
  • Margreet Hendriks
  • Margreet Hendriks

'Zuinig zijn op onze vrijheid'

SCHERPENZEEL De nationale herdenking van oorlogsslachtoffers trok woensdagavond in Scherpenzeel veel mensen naar het monument aan de Molenweg. ,,Deze helden mogen wij niet vergeten'', zei burgemeester Visser in zijn toespraak.

,,Jonge mensen in de bloei van hun leven die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid. Veel van de mensen wiens namen hier staan geschreven hebben geen graf in Scherpenzeel; voor hun familie is dit monument de enige plek.'' De burgemeester riep met name de jeugd op om deze gedenkplaats in de toekomst goed te blijven onderhouden als teken van respect voor de dorpsgenoten die de strijd met hun leven hebben moeten bekopen.

Mevrouw Van Leeuwen-ter Maaten, die in de oorlog haar vader verloor, zei het mooi te vinden dat zoveel kinderen en jonge mensen de herdenking bijwoonden. Haar ouders zaten tijdens de oorlog in het verzet en hielpen onderduikers. Het kostte haar vader, Cornelis ter Maaten, zijn leven. ,,Vrijheid moet je koesteren. Het is iets om zuinig op te zijn; zeker als je kijkt naar wat er in de wereld om ons heen gebeurt.'' Mevrouw Van Leeuwen droeg een gedicht voor dat haar vader voor haar had opgetekend toen zij 8 jaar oud was.

Na de twee minuten stilte werden er kransen en bloemen gelegd bij het monument namens onder andere het gemeentebestuur, de Stichting Grebbelinie, de veteranen en het bestuur van de Oranjevereniging. Verder werden er bloemen gelegd door familieleden van de omgekomen Scherpenzelers, kinderen van de basisscholen, leden van de scouting en anderen. De plechtigheid werd begeleid door muziekvereniging Ceacilia en mannenkoor De Schaffelaar uit Barneveld.