• Hannie van de Veen

'Zorgen dat kinderen naar school kunnen'

WOUDENBERG Anja Kramer gaat op 20 februari na twee jaar weer naar Bamako in Mali. Daar startte haar vader Gerrit Jan in 1991 een lagere school, Fraternité, en een middelbare school, Lycée, geleid door Sayon Keita. Anja zorgt sinds het overlijden van haar vader samen met zus Roelie en broer Eddy voor de financiële ondersteuning van de school.

Anja: ,,Ik overleg met Keita via de mail, maar ik wil nu ter plaatse kijken. Van tevoren maak ik plannen wat ik ga doen. Ik verheug me op het weerzien met iedereen, op de voetbalwedstrijd en het schoolfeest. Voor de sponsors hier, zoals onder andere de Kringloopwinkel en de Wereldwinkel, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. De overheid zorgt op het scholenproject in Bamako voor problemen door de veel slechtere en overvolle publieke scholen te stimuleren en elke keer nieuwe eisen aan de andere scholen te stellen. De toiletten moeten dan ineens veranderd worden of er moet schoon drinkwater zijn. Bovendien worden de tegemoetkomingen voor de leerlingen niet betaald. Bamako, dat in Bambarataal 'rivier van de krokodil' betekent, is de snelst groeiende stad van Afrika. Ondanks de miljoenen vluchtelingen uit het onrustige noorden is het een relatief veilige stad. Wel daalden de inkomens en kunnen veel ouders het schoolgeld niet meer betalen. Daardoor gaan er minder kinderen naar school. Ons project wil voor acht basisschoolleerlingen het schoolgeld betalen. Keita selecteert hen. Op het Lycée steunen we 15 leerlingen en 10 krijgen een tegemoetkoming. Ook zorgen we voor boeken, schriften en kleine reparaties. Ik leer nu Frans en een beetje Bambara om me zonder tolk te kunnen redden. Bij belangrijke gesprekken is Marja, een Nederlandse echtgenote van een Malinees, aanwezig. Ik heb bewondering voor Keita en zijn medewerkers omdat ze ondanks alle tegenslagen doorgaan."

Giften voor het scholenproject zijn welkom op NL69ABNA0441458637. Ook DE-punten kunnen gedoneerd worden. Hiervan worden Senseo's en waterkokers aangeschaft die verkocht worden. Meer info: annechien.kramer@gmail.com of www.facebook.com/scholenprojectLGJKBamako