• Marleen de Kok: ,,Gezond wordt vaak geassocieerd met minder gezellig en minder lekker. Dat taboe dat gezond ook lekker en gezellig kan zijn wil ik graag doorbreken.''

    Maarten de Kok

'Niet alleen je maag, maar ook je lichaam voeden'

WOUDENBERG ,,Je leert hoe je producten kunt gebruiken die lekker zijn, maar ook je lichaam voeden en niet alleen je maag vullen'', vertelt Marleen de Kok die maandagavond 16 maart in het Cultuurhuis in Woudenberg een lezing en workshop over gezonde tussendoortjes geeft. ,,De balans tussen gezond en zondigen wil ik verleggen.''

Jessica Kapelle

Leeftijd: 35 jaar
Woonplaats: Woudenberg
Burgerlijke staat: Gehuwd
Beroep: Orthomoleculair therapeut en leefstijlcoach
Wat houdt de lezing Gezonde Tussendoortjes in? Tijdens de lezing gaan we in op wat gezonde tussendoortjes nu eigenlijk zijn en verkennen we de mogelijkheden buiten de komkommer en tomaat. Je leert hoe je producten kunt gebruiken die lekker zijn, maar ook je lichaam voeden en niet alleen je maag vullen. In de workshop die daarop volgt gaan we een energieballetje maken. Hier kan je zelf ervaren dat gezond erg lekker is en ook nog eens makkelijk om te maken.

Waarom is een gezond en lekker leefpatroon zo belangrijk? Voeding is de basis van onze gezondheid. Zonder goede voeding in je lichaam kan je niet optimaal functioneren. Hierdoor ontstaan vele chronische ziektes, krijgen we weinig energie of herstellen blessures langzamer. Door weer te starten bij de basis en de juiste verhouding aan voedingsstoffen aan ons lichaam te geven kan het lichaam herstellen en voel jij je weer beter. Mijn mening is wel dat het naast gezond ook lekker en leuk moet zijn. Wanneer het lukt om plezier te krijgen in gezond en lekker eten te maken is de kans dat je het op de lange termijn volhoudt veel groter.

Voor wie is de lezing bedoeld? De workshop is voor iedereen die nieuwsgierig is naar gezond en lekker eten. Je krijgt handvatten waar je thuis direct mee aan de slag kan. Je hebt geen ervaring nodig met koken en je hoeft ook geen keukenprinses te zijn. Dat ben ik namelijk ook niet. Je gaat juist ervaren dat lekker en gezond eten heel gemakkelijk is. Aanmelden voor de workshop kan via welkom@gewoongewoon.info

Wat hoop je dat de deelnemers opsteken? Gezond wordt vaak geassocieerd met minder gezellig en minder lekker. Dat taboe dat gezond ook lekker en gezellig kan zijn wil ik graag doorbreken. De balans tussen gezond en zondigen wil ik verleggen. Wanneer je gezonde tussendoortje voelt als zondigen, heb je minder de neiging om echt te zondigen.

Hobby’s: Van de natuur kan ik enorm genieten, het bos in lopen en genieten van alles wat het seizoen te bieden heeft. Samen met mijn kinderen op ontdekkingsreis. Daarnaast heb ik samen met mijn vader een groentetuin, mijn passie voor voeding zit ook in het verbouwen van mijn eigen groente. Wanneer ik een zelf geoogste bloemkool verwerk in mijn gerechten, geniet ik enorm. Het proces van zaadje naar plant blijft me fascineren.

Drie belangrijkste apps op telefoon? Ik probeer zo min mogelijk op mijn telefoon te zitten, toch vind ik WhatsApp erg makkelijk. De korte manier van berichten sturen kan heel praktisch zijn. Meditation moments vind ik een fijne app om even een rustmoment in te bouwen in mijn dag. Als laatste gebruik ik Gmail voor het beantwoorden van mijn mails vooral zakelijk.

Wat zou u graag doen, maar heeft u nog nooit gedaan? Een inspirerende lezing geven voor een grote groep mensen. Het lijkt me best eng zo’n podium opkomen met een zaal vol mensen. Aan de andere kant geeft het ook een enorme kick. Ik geniet er altijd van wanneer ik mijn kennis over voeding en gezonde leefstijl kan delen. Het moeilijke van zo’n grote zaal lijkt me dat je veel minder interactie hebt, in kleinere groepen zoals de workshop die ik nu geef in het Cultuurhuis zoek ik altijd de interactie op met de groep. Dat kan in een grote zaal minder makkelijk. Wel een mooie uitdaging om te doen.

Wat is uw definitie van geluk? 'Happiness is not a destination, happiness is the way.' Geluk is naar mijn inzien de kleine momenten tussendoor. Niet een eindpunt, maar de reis ergens naartoe.

Wat is uw slechtste gewoonte? Ik ben lui, zeker in de winter… Ik weet hoe belangrijk beweging voor me is, maar o wat heb ik daar een moeite mee. Ik heb een heleboel excuses om niet te hoeven sporten. In de winter ben ik echt niet vooruit te branden.

Waar geeft u los van noodzakelijke dingen het meeste geld aan uit? Op vakantie gaan, een break van het gewone leven kan ik intens van genieten. Andere omgeving, andere taal en andere gewoontes. Het liefst in de natuur, ik hou van de bergen en het bos. Al is een vakantie aan zee ook heerlijk. Het belangrijkste is de tijd voor ons gezin. Een aantal weken of gewoon een weekend volledige aandacht voor het gezin dat is goud waard.

Wat is volgens jou de mooiste of leukste plek van de Utrechtse Heuvelrug? Wij komen graag op de Leusderheide. We fietsen er zo naar toe, heerlijk om daar te wandelen, spelen en te picknicken. Doordat het zo dichtbij is kan je er ook makkelijk naar toe, maar je bent wel echt even weg.

Wat was tot nu toe uw leukste vakantie? Namibië, samen met mijn man zijn we met een tent en een auto daar door het land getrokken. De oneindig lange wegen, de prachtige wildernis en de dieren nog echt in het wild. De sterrenhemel in de nacht, de stilte met daarin heel veel geluid van de dieren. Brullende leeuwen op de achtergrond terwijl je in de tent ligt.

Wat is uw ergste vakantie-ervaring? Op Lanzarote, we gingen er naartoe vanwege het weer. Even zon opzoeken, vlakbij de boulevard en in een appartementencomplex. Dit bleek absoluut niet bij me te passen, het regende veel die vakantie en was te koud om te zwemmen. De boulevard was ik na een dag wel op uitgekeken. We hebben toen een auto gehuurd en zijn daarmee het eiland rondgetrokken. Hier hebben we uiteindelijk onze vakantie gered.

Wat was als kind uw droomberoep? Werken met paarden. Ik liep altijd op de manege rond en heb veel verzorgpaarden gehad. Ik geniet nog steeds van het contact met dieren.

Wat is uw mooiste jeugdherinnering? Samen met mijn vader ging ik geregeld wandelen in het bos. We namen dan de trein en liepen weer terug naar de auto. Ik kan me nog herinneren hoe ik maar bleef praten over van alles en nog wat. Mijn vader heeft me daar ook geleerd om te kijken naar het bos. Te zien wat er gebeurt om je heen. De bomen, de paddenstoelen en de dieren. Ontdekken wat er is en de schoonheid daarvan inzien. Deze momenten met z’n tweeën zijn me heel dierbaar gebleven.

Waar kunnen ze u voor wakker maken? Een zelfgemaakt fruitijsje met bevroren fruit en chocolade. Wel in de zomer dan. In de winter maak je me blijer met een zelfgemaakte brownie.

Als u het voor het zeggen had in de gemeente Woudenberg, wat zou u dan als eerste veranderen? Gezonde voeding nog meer onder de aandacht brengen bij scholieren. Het lijkt me goed om bijvoorbeeld schooltuinen te maken waar de kinderen zelf hun groentes leren kweken en mee kunnen nemen naar huis. Ik zie helaas vaak dat kinderen en ook volwassenen amper nog weten hoe de groentes groeien en waar ze vandaan komen.

Wat zou u doen met een miljoen? Een biodynamische boerderij opzetten met een voedselbos erbij en leren van een ervaren boer. Vervolgens deze kennis delen door trainingen in verschillende vormen. Met de prachtige producten die we laten groeien weer heerlijke gerechten maken en mensen laten inzien wat de kracht is van volwaardig voedsel voor ons lichaam.

Wat is uw grootste ergernis? Sommige mensen kijken niet verder dan hun eigen gewin. De staat van de natuur, andere mensen en dieren interesseert ze niet. Dat vind ik moeilijk om te begrijpen. Voor mijn gevoel staan we in verbinding met elkaar. Wanneer we goed voor onszelf maar ook voor de aarde en de medemens zorgen krijgen we een leefbare wereld waar plek is voor iedereen.