• Ton van Leur tijdens de presentatie

    Hannie Lamberink-van de Veen
  • Celia, Anniek en Jasmijn stellen met een gezamenlijke druk op de knop de zonnepanelen in werking

    Hannie Lamberink-van de Veen
  • De commissieleden worden bedankt met een zonnebloem

    Hannie Lamberink-van de Veen

Zonnepanelen op Catharinakerk ´voor groenere gemeenschap´

WOUDENBERG In de Week van de Duurzaamheid werden zondag 15 oktober na de ochtenddienst zestien zonnepanelen op de Catharinakerk officieel in gebruik genomen. Drie vormelingen, Celia, Jasmijn en Anniek, drukten samen op een bol die daardoor oplichtte. Zo werden de zonnepanelen, die je vanaf de straat niet ziet, in werking gezet.

Het initiatief tot plaatsing van zonnepanelen kwam van de inmiddels overleden Henk van Wijk. Hij betrok Ton van Leur erbij. Deze begon zijn presentatie met een videoboodschap van paus Franciscus: ,,Mensen moeten goed zorgen voor de aarde omdat deze een geschenk is van God."

GROENE KERK In zijn 'groene' encycliekbrief Laudato Si uit 2015 staat centraal hoe mensen met het milieu omgaan. Ze verspillen stoffen en veroorzaken de opwarming van de aarde door het gebruik van fossiele brandstoffen. Deze op wetenschappelijk onderzoek gebaseerde encycliek is niet alleen voor rooms-katholieken, maar voor iedereen bedoeld. Zo ontstond de 'Groene Kerk', kerken en geloofsgemeenschappen die willen stimuleren tot duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid en een groenere gemeenschap.

VOORBEDE Ton van Leur: ,,Wij willen met het oog op toekomstige generaties een Groene Kerk en een Fairtrade kerk zijn. We streven naar schone energie en vervingen onze spaarlampen door LED, voerden afvalscheiding in, gebruiken fairtradeproducten en doen elke week voorbede voor duurzaamheid. We hopen onze kennis, ervaring en enthousiasme te delen met andere kerken in de omgeving en ons dorp. Je hebt als kerk een voorbeeldfunctie in de maatschappij. Samen met onze leden uit Scherpenzeel en Renswoude hebben we door het Tangramproject dankzij 36 sponsors in vier maanden 6.420 euro bij elkaar gebracht voor zonnepanelen. De Irakese Gemeenschap, waarmee we goede banden hebben, schonk 600 euro. Na de zonnepanelen willen we verder met het isoleren van leidingen en de vloer en het gebruik van biologische schoonmaakmiddelen. Ook willen we, om papier te besparen, een projectiemogelijkheid voor liederen, want nu kopiëren we alles. Misschien komen er laadpunten op de parkeerplaats en kan de gasverwarming vervangen worden. Er is nog veel te doen, maar we kunnen niet alles tegelijk. Bewustwording is het belangrijkste."

Roel Blauwendraad, Harry van Rossen en Frans van der Schot, werden met zonnebloemen bedankt voor hun hulp. De kerk staat 28 oktober op de Wauw!markt in het Cultuurhuis.