• Het bestuur van Oud Scherpenzeel.

    Oud Scherpenzeel
  • Oud Scherpenzeel is blij met hun onderkomen in dit pand in het park van Scherpenzeel.

    Janneke Hek
  • Impressie van ‘t Koetshuis met oude foto’s en voorwerpen.

    Janneke Hek

'Zonder ons had dorp er anders uit gezien'

SCHERPENZEEL Een van de grootste verenigingen van het dorp (861 leden) bestaat vijftig jaar. Oud Scherpenzeel is opgericht in 1968. Van 8 tot en met 15 september zijn er diverse feestelijke activiteiten georganiseerd. Met als startpunt Open Monumentendag.

Janneke Hek

Ter gelegenheid van het jubileum wordt op die dag een replica van een wederopbouwsteen geplaatst in het pand op de hoek van de Lindenlaan/Dorpsstraat. Historische wandelingen, een optocht van oldtimertrucks, het beklimmen van de kerktoren en een expositie van miniatuurtrucks staan ook op het programma 8 september tijdens Open Monumentendag.

Het doel van Oud Scherpenzeel is om de lokale geschiedenis in kaart te brengen en levend te houden voor jong en oud. Onderzoek doen, historische foto's, documenten en voorwerpen verzamelen en het behouden van historisch waardevolle monumenten.

OUDE SCHOOLFOTO'S Hiervoor heeft de vereniging een vaste groep vrijwilligers. Bestuurslid Piet Valkenburg is er een van. ,,Zo hebben we inmiddels 23.000 foto's gedigitaliseerd. Met een handige zoekfunctie kan iedereen eenvoudig een foto terugvinden. Oude schoolfoto's zijn vaak populair bij bezoekers.
Iedere dinsdagavond kan men binnenlopen bij 't Koetshuis. Oud Scherpenzeel is blij met het pand waar we in gevestigd zijn. Veel oude voorwerpen zijn hier opgesteld en zeker het bekijken waard", betoogt hij. Ook is er vier keer per jaar een open dag, waarbij de bezoeker kan rondsnuffelen tussen de oude foto's, voorwerpen en kranten.
Lokale kranten, zoals de Scherpenzeelse krant en voorlopers van deze krant, zijn vanaf 1918 beschikbaar en digitaal in te zien in 't Koetshuis. Iedere maand plaatst de Scherpenzeelse krant een artikel van de hand van voorzitter Wim van den Berg over uiteenlopende onderwerpen.

GREBBELINIE De vereniging werd op 25 maart 1968 opgericht, mede door bemoeienis van oud-burgemeester Hoytema van Konijnenburg en de bekende Scherpenzeler Johan Lagerweij. Er waren twaalf leden. Sinds 1988 geeft de vereniging vier keer per jaar het verenigingsblad Oud Scherpenzeel uit. Ook is de stichting Grebbelinie in het vizier mede vanuit Oud Scherpenzeel ontstaan. En de vereniging heeft zitting in de Monumentencommissie en is mede-organisator van de Open Monumentendag. Ieder jaar rouleert de organisatie van deze dag tussen Woudenberg, Scherpenzeel en Renswoude. Vanwege het jubileumjaar is Scherpenzeel dit jaar aan zet op 8 september.

HISTORIE WOONPLAATS Voorzitter Wim van den Berg is trots op wat Oud Scherpenzeel betekent voor het dorp. Niet alleen nu, maar ook zeker in het verleden. ,,Zonder onze vereniging had ons dorp er anders uit gezien, daar ben ik zeker van".
Voor de ruim achthonderd leden zijn er geregeld informatieavonden, over een bijzondere plek in het dorp of een belangrijke gebeurtenis. ,,De zaal in Boschzicht zit met enige regelmaat vol met soms wel driehonderd belangstellenden. Ook organiseren we excursies, in de buurt of wat verder weg. En het lidmaatschapsgeld hoeft geen probleem te zijn, voor vijftien euro per jaar ben je lid en steun je de historie van je woonplaats", aldus een enthousiaste Van den Berg.
De vereniging is ook online te vinden op de website www.oudscherpenzeel.nl en op Facebook. Op de Facebook-pagina 'Je bent een echte Scherpenzeler als…' staan foto's, de bezoekers van de website de mensen op de foto kunnen 'taggen' of wordt er gevraagd naar herinneringen aan een bepaalde plek of gebeurtenis in het dorp.

Programma jubileumweek

Zaterdag 8 september
Open Monumentendag
Dinsdag 11 september
Kunstroute: Scherpenzeel Oud?
Fietstocht voor groepen 8 van alle basisscholen in samenwerking met Platteland Anders.
Woensdag 12 september
Sportgeschiedenis van Scherpenzeel
Om 20.00 uur in de Breehoek. Interviews door Martine Tekelenburg met boegbeelden van de sportverenigingen (m.m.v. alle plaatselijke sportverenigingen). Gratis.
Vrijdag 14 september
Gezinsfietstocht kunstroute
Een mooie tocht langs kunstobjecten in samenwerking met Platteland Anders. Vertrek tussen 17.30 en 18.30 uur vanaf 't Koetshuis. Lengte route 12 of 16 kilometer. Gratis.
Zaterdag 15 september
Back to the sixties
Met medewerking van de Poortzangers en The Outlets. 20.30 – 24.00 uur in Boschzicht. Gratis.
Maandag 1 oktober
Beleef Scherpenzeel Vroeger
Voor leden van de Zonnebloem en bewoners Huis in de Wei.