• Hannie van de Veen
  • Leen Pul: ,,Mensen mogen de fiets van hun keuze veertien dagen op proef gebruiken.''

    Hannie van de Veen

'Zo blijven mensen mobiel'

WOUDENBERG Omdat de vraag explosief stijgt gaat fietsenhandel Pul driewielfietsen leveren.

Bij De Camp was er in mei een E-bike training voor 60-plussers. Een E-bike is een elektrische fiets met trapondersteuning. Senioren konden daar hun E-bike laten beoordelen of er één uitproberen op het parkeerterrein. Het is immers belangrijk als ouderen zo lang mogelijk blijven fietsen, omdat het een gezonde, goedkope en milieuvriendelijke activiteit is die hen helpt langer zelfstandig te functioneren. Bij deze training bleken verschillende ouderen de E-bike niet prettig te vinden: hij heeft een behoorlijke snelheid, is zwaarder en op- en afstappen kan lastig zijn.

TRAPONDERSTEUNING Een veilig alternatief biedt een driewielfiets. Op een driewielfiets is het niet lastig om in evenwicht te blijven en hoef je niet op- en af te stappen in het verkeer. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid gebeuren veel fietsongelukken doordat iemand de controle verliest en gebeurt dit bij driewielfietsen minder. Er zijn ook driewielfietsen met trapondersteuning verkrijgbaar. Elk jaar stijgt de vraag met 20-25 procent volgens 'Van Raam aangepaste fietsen'. Ook bij verzorgingshuizen zijn driewielfietsen en duofietsen in gebruik.

Voor senioren is het goed om te weten dat ze niet alleen via internet, maar ook in Woudenberg een driewielfiets kunnen aanschaffen. Kort geleden stond Pul er mee in de showroom van Autohuis de Poort dat graag zijn ruimte beschikbaar stelt aan lokale initiatieven om zo samen met andere ondernemers zich sterk te maken voor kopen in het eigen dorp.

Leen Pul: ,,Er zijn al verschillende mensen in het dorp die via mij een driewielfiets van HUKA of 'Van Raam' aangeschaft hebben. Van Raam produceert aangepaste fietsen en levert ook aan Reinaerde. Ik wil deze fietsen graag meer bekendheid geven dus heb ik deze dag georganiseerd. We stonden er met een driewielfiets, maar ook met een fiets met lage instap. Beide worden ook met elektrische ondersteuning geleverd en zijn ideaal voor mensen die niet meer mogen autorijden. Zo blijven ze toch mobiel."

Leen legt uit dat hij ook dealer is geworden van HUKA en als dealer ook het onderhoud doet: ,,HUKA bestaat al dertig jaar. Zij zochten een dealer. Ik inventariseer wat een klant zoekt en dan komt HUKA met een stel fietsen die daaraan beantwoorden naar de klant. Zij zijn nog deskundiger dan ik en adviseren goed zodat de klant een weloverwogen keuze kan maken. Deze fietsen nemen in mijn winkel of bij de mensen thuis wel iets meer ruimte in beslag. Alles aan de fietsen is verstelbaar, zowel het stuur als de stoelen. Als je via een ergotherapeut een fiets aanschaft, komt die ook met je oefenen, want de fiets is wat breder. Je moet eraan wennen door je op een punt in de verte te richten. Mensen hoeven niet bang te zijn voor een miskoop, want ze mogen de fiets van hun keuze veertien dagen op proef gebruiken voor ze tot aankoop overgaan. Driewielfietsen zijn steeds meer in trek en daardoor ook diefstalgevoeliger. Je kunt de fiets hier verzekeren via ANWB of Unigarant. Ook lever ik soms tweedehands driewielfietsen."