• Hannie Lamberink-van de Veen
 • Een volle zaal deelnemers in de Camp, in afwachting van de fietstraining.

  Hannie Lamberink-van de Veen
 • Praktijkles buiten

  Hannie Lamberink-van de Veen
 • Beweegtraining in de hal

  Hannie Lamberink-van de Veen
 • De E-bikes van Hardeman uitproberen

  Hannie Lamberink-van de Veen

Zinvolle fietstraining voor senioren in De Camp

WOUDENBERG] Omdat fietsen een gezonde, goedkope en milieuvriendelijke activiteit is voor senioren en hen kan helpen langer zelfstandig te functioneren, boden de gemeente Woudenberg, de provincie Utrecht en de Fietsersbond 60-plussers op 24 mei een gratis training 'Tips voor langer fietsplezier' aan. Het doel hiervan was om senioren meer vaardigheden en zekerheid te bieden bij het fietsen waardoor de kans op ongelukken kleiner wordt. Senioren en E-bike gebruikers blijken vaker dan anderen betrokken te zijn bij ongevallen en daarbij ernstig letsel op te lopen. Een E-bike is een elektrische fiets met trapondersteuning.

Een grote groep senioren, bijna 40 mensen, waren met hun eigen fiets of E-bike naar de Camp gekomen. Na de ontvangst met koffie kwamen eerst de kennis van verkeersregels, verkeersinzicht en plaatselijke situaties aan bod. Ook was er aandacht voor vaardigheden als achterom kijken, stoppen en opstappen en het evenwicht. Daarna werd de groep in tweeën gesplitst. De ene helft kreeg in de hal van de Camp bewegingstraining van fysiotherapeut Ivo Smit en de andere helft ging naar buiten. Daar werden de fietsen beoordeeld op de hoogte en afstandverhouding tussen zadel en stuur, de remmen en de banden. Fietsenhandel Hardeman had 3 nieuwe Gazelle E-Bikes uitgeleend die o.l.v. Herman Huysmans uitgeprobeerd mochten worden op een veilig parcours op het parkeerterrein. Een groot verschil met een 'normale' fiets is de grotere snelheid en de zwaarte van de fiets die ongeveer 6 kg meer weegt door de accu's. Na 3 kwartier wisselden de groepen.

Rond half 1 was er voor iedereen een heerlijke en gezellige lunch. 's Middags was er nog een praktijkgedeelte met verschillende vaardigheden als reactiesnelheid, evenwicht en fietsvaardigheid en een korte fietstocht door de gemeente.