• Het koor met de dirigent in hun oefenlokaal.

    Janneke Hek

'Zingen houdt Jong' zoekt leden

WOUDENBERG  Iedere koorrepetitie van seniorenkoor Zingen houdt Jong  begint met lichamelijke oefeningen. Dirigent Theo Hoogenboom hecht waarde aan een goede warming-up van zowel lichaam als stem.

Janneke Hek

De koorleden zwaaien met hun armen en daarna is hun stem aan de beurt. Neuriegeluiden van hoog naar laag, toonladders en andere tonen worden geoefend. De dirigent motiveert zijn koor met af en toe een grapje.

Het koor bestaat al tientallen jaren en heette in het verleden De Lijster. Bestuursvoorzitter Tiny Bergsma is trots op 'haar' koor en vertelt honderduit waar zij inmiddels hebben opgetreden. Het repertoire van Zingen houdt Jong is divers met zowel geestelijke als populaire liederen. Engelse, Franse, Duitse en Italiaanse liedteksten horen er ook bij.

,,We hebben veel plezier in het zingen en onze dirigent is professioneel  en soms streng. Dat merk je aan de kwaliteit van onze zang en de gekozen liederen. Sinds anderhalf jaar is Theo onze dirigent. Onze vaste pianiste is Rieteke Roodnat.''

Iedere maandagmiddag wordt in het gebouw van Harmoniegezelschap Fidelio aan de Bosrand van 14.00 tot 16.00 uur gerepeteerd. ,,We zijn erg blij met deze locatie. We zaten voorheen onder meer in een kerkgebouw en in mfc De Schans. Inmiddels hebben we onze eigen piano en deze mooie oefenruimte met goede akoestiek".

Elk jaar treedt het koor diverse malen op, onder meer in verzorgingshuizen, maar ook weleens op aanvraag tijdens de begrafenis van één van de oud-leden. Het koor is betrokken bij lief en leed, vertelt Bergsma. ,,Tijdens de repetities hebben we tussendoor een koffiepauze waarbij aandacht is voor jarigen of ziekte.''

Het koor kan nieuwe aanwas goed gebruiken. ,,Een keer meekijken of het koor wat voor je is, is altijd mogelijk tijdens onze repetities. Loop gerust eens binnen voor een kennismaking", nodigt Bergsma uit.

De map met liederen waaruit de koorleden zingen is soms overvol. Dan wordt een selectie gemaakt van wat mag blijven en wat even in de ijskast gaat. Tijdens de kerstperiode studeert het koor een potpourri van kerstliederen in. Ieder jaar fijn om te doen, geeft men aan. In het voorjaar heeft het koor een grote uitvoering met twee andere koren. Dirigent Hoogenboom geeft namelijk leiding aan nog twee koren die dan gezamenlijk optreden. Rond de Kerst is er voor familie en vrienden een intiem kerstconcert waar ook andere belangstellenden welkom zijn.

Tijdens de uitvoeringen zijn de koorleden gekleed in stemmige kleding. De heren in pak met rode stropdas, de dames een donkere broek of rok met witte blouse en rode sjaal. De meeste leden zijn al langere tijd lid en afkomstig uit Woudenberg en omstreken. ,,We hebben zelfs leden uit Houten. En het koor is toegankelijk voor enthousiaste nieuwe leden uit de hele omgeving. Opgeven kan telefonisch bij mij of tijdens een koorrepetitie", aldus Bergsma. Haar telefoonnummer is 033-2861555.