• Gemeente Woudenberg

Zilveren Speld voor vijf inwoners Woudenberg

 WOUDENBERG Ook dit jaar werd tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente de Woudenbergse Zilveren Speld uitgereikt. Dit jaar werden er vijf spelden uitgereikt. Wout Blokhuis, Cees van de Vendel, Jan Vermeer, Wil Schimmel en Rahaf Abou Alshamat werden op deze manier bedankt voor het werk dat zij doen voor de Woudenbergse samenleving.

Net als voorgaande jaren opende burgemeester Titia Cnossen de avond met een nieuwjaarstoespraak waarin zij terugblikte op het afgelopen jaar  en de jaarwisseling en vooruit keek naar het nieuwe jaar. Burgemeester Cnossen: ,,We zijn er de afgelopen weken bij bepaald hoe kwetsbaar we zijn. Hierbij denk ik aan het overlijden van Joop Morren, die ik onlangs nog een Zilveren Speld mocht uitreiken, en brandweerman Martijn Heemskerk. Wat het nieuwe jaar ons gaat brengen weten we nog niet. Maar ik spreek de hoop uit dat we samen Woudenberg zijn. Zoals burgemeester Eberhard van der Laan opriep: 'Zorg goed voor elkaar en voor de stad'. Laten we dit ook in Woudenberg met elkaar waar maken."

JAARWISSELING De voorlopige balans van vernielingen door vuurwerk komt uit op een schade voor de gemeente van circa 4500 euro. De hogere kosten ten opzichte van vorig jaar zijn volgens Cnossen te verklaren door grotere posten zoals een vernielde bloempot voor het gemeentehuis en een opgeblazen glijbaan.

,,De jaarwisseling was voor de meeste inwoners van Woudenberg feestelijk. De sfeer in het dorp was gemoedelijk en er waren geen grote incidenten. Overdag werd weinig vuurwerk afgestoken en de meeste mensen hielden zich aan de toegestane  tijden. Maar niet iedereen heeft dit zo ervaren. Op sommige plekken in het dorp was er sprake van overlast en hielden mensen zich niet aan de regels'', zegt burgemeester Cnossen. ,,Het is jammer dat we overlast ondanks alle maatregelen nooit helemaal kunnen voorkomen. Complimenten voor iedereen die wel zijn of haar verantwoordelijkheid heeft genomen omtrent de ingestelde vuurwerkvrije zones, het veilig afsteken van vuurwerk en het aanspreken van elkaar op ongewenst gedrag.  Ook dank ik de hulpdiensten voor hun inzet. Mede dankzij hen is alles veilig verlopen."

ZILVEREN SPELDEN Het was dit jaar de zesde keer dat de Zilveren Speld werd uitgereikt. Deze onderscheiding werd in 2014 door de gemeente in het leven geroepen om waardering naar inwoners uit te spreken voor wat zij betekenen voor de Woudenbergse samenleving. Dit jaar gingen de spelden naar Wout Blokhuis, Cees van de Vendel en Jan Vermeer voor hun werk bij Stichting ABC, Wil Schimmel voor zijn bijdrage aan de organisatie van de intocht van Sinterklaas en Rahaf Abou Alshamat voor haar inspanningen voor VluchtelingenWerk Midden-Nederland.

Met het idee dat het bijna geen tijd kostte, startten Wout Blokhuis en Jan Vermeer in 2002 in hun rol als respectievelijk voorzitter en penningmeester bij Stichting ABC. Ze werden verleid door de eerste voorzitter van de stichting, Jan Schreuder, die hen vertelde dat het twee keer per jaar een uurtje van hun tijd zou kosten. Een jaar later werd Cees van de Vendel secretaris. Hoewel het werk voor de stichting wel wat meer tijd vraagt dan in eerste instantie gedacht, hebben jullie geen spijt van hun keuze en zijn jullie blij op deze manier iets kunnen betekenen voor het dorp.

Na 25 jaar bestuurslid te zijn geweest van de Stichting Vrienden van Sinterklaas, draagt Wil Schimmel het stokje over aan zijn opvolger. Hij was verantwoordelijk voor de activiteitencommissie die niet alleen de intocht van Sinterklaas organiseerde, maar ook de lampionnenoptocht en de vossenjacht. Maar liefst 300 uur per jaar was hij er druk mee om ervoor te zorgen dat de Sint op feestelijke wijze werd onthaald in Woudenberg.

Rahaf Abou Alshamat krijgt de Zilveren Speld voor haar vrijwilligerswerk als maatschappelijke begeleidster voor VluchtelingenWerk Midden-Nederland en haar werk als Arabische tolk. Zij is een van de vele  Woudenbergers die kleur geeft aan het dorp en ondersteunt vergunninghouders tijdens het eerste jaar dat zij in Woudenberg komen wonen. Rahaf is vereerd dat ze op deze manier waardering krijgt voor haar werk.

WAARDEREN Burgemeester Cnossen: ,,Weer vijf mooie verhalen van inwoners die op hun eigen manier een waardevolle bijdrage leveren aan de Woudenbergse samenleving. Ik vind het belangrijk om het werk dat zij doen te zien en te waarderen. Daarom krijgen zij dit jaar de Zilveren Speld van de gemeente."