• Gemeente Woudenberg

'Zandduinen voor de deur: Sluiten Wereld Winkel nodig´

WOUDENBERG Dat de herinrichting van de Dorpsstraat tijdelijk tot overlast zorgt, begrijpt Pam Schikhof van de Wereld Winkel. Maar dat zij de winkel bijna een week moest sluiten omdat deze door de zandduinen voor de deur niet bereikbaar was, gaat voor haar wel wat ver.

Joke van der Heide

Van 28 tot en met 31 maart was de Wereld Winkel noodgedwongen gesloten. Pam Schikhof: ,,Voor de winkel lagen 1,5 meter hoge zandduinen en stapels stenen. Je zag de helft van de winkel niet meer en het belemmerde mensen om de winkel in te komen. Wij konden niets anders doen dan dicht gaan." Wat haar hierbij vooral niet lekker zit, is dat het vanuit de gemeente akelig stil bleef. ,,De gemeente wil een fairtrade gemeente zijn en laat ondertussen een fairtradewinkeltje in de kou staan." Verbaasd is zij niet, want dit stukje van de Dorpsstraat heeft volgens haar geen prioriteit.

LEVERANCIERS Afgelopen week was de winkel weer open. De winkel was bereikbaar via loopschotten vanaf de Geeresteinselaan. Dat klinkt mooi, maar de bereikbaarheid was ook deze week niet groot. Klanten kunnen vanaf het Poortplein via het fietspad omlopen naar de makelaar Van Eerenbeemt en dan inderdaad via loopschotten naar de winkel. Vanuit de winkel is er verder geen verbinding met de Dorpsstraat.

Het praktijkresultaat is dat er weinig klanten zijn geweest en de winkel onbereikbaar was en is voor leveranciers. Via de DES heeft de Wereld Winkel gehoord dat de werkzaamheden duren tot 14 april. ,,Van die boodschap schrok ik wel", reageert Schikhof. Op de aannemer heeft zij geen kritiek. ,,De jongens werken hard en de communicatie loopt goed via de DES. Alleen vraag ik mij af waarom dit stukje Dorpsstraat zo de dupe moet zijn. Wij zijn de enige winkelier die moest sluiten. De andere winkels zijn wel altijd bereikbaar geweest, eerst via éénrichtingsverkeer en later via het nieuwe voet- en fietspad."

BEWUSTE KEUZE Het college liet de redactie weten dat de Dorpsstraat aan de zuidzijde veel meer problemen heeft gehad in verband met het verleggen van kabels en leidingen met aansluitend ook nog eens de vorstperiode. Dit heeft te maken met de bewuste keuze van de winkeliersvereniging die niet in november 2016, maar pas na de feestdagenmaand december wilde starten met de werkzaamheden. Met als gevolg dat de werkzaamheden meer geconcentreerd moesten worden. Het college geeft aan dat er vanuit de winkeliers aan de zuidzijde weinig of geen klachten zijn gekomen. Ook de Wereld Winkel heeft de gemeente niet benaderd.

 

ZATERDAG WERKEN Om de overlast zo beperkt mogelijk te houden heeft het college in overleg met de DES besloten toestemming te geven om indien nodig ook op zaterdag te werken. Voor de gemeente is er op voorhand geen aanleiding om bepaalde ondernemers tegemoet te komen. Dit soort werkzaamheden vallen onder normaal maatschappelijk risico. Financiële tegemoetkoming is niet wat Pam Schikhof wil. Zij vindt 1,5 miljoen voor de herinrichting al te veel en wil niet de oorzaak zijn van een extra kostenpost. Het gaat haar om een stukje belangstelling of een keer een bezoekje. ,,We verliezen ten slotte allemaal omzet."