• Lex van Lieshout

Woudenbergse OZB rekenfout opgelost in 2020

WOUDENBERG Woningeigenaren die door de rekenfout van de gemeente Woudenberg dit jaar in februari teveel aan OZB betaald hebben, krijgen dit in 2020 bij de volgende OZB-aanslag terugbetaald.

Hoewel de raad unaniem was voor zo snel mogelijk de fout herstellen en burgers compenseren in 2019 koos zij tijdens de laatste raadsvergadering van dit jaar toch voor deze optie. Dat er nauwelijks sprake van tijdswinst is, haalde de meeste politieke fracties over.

De suggestie om iedere huizenbezitter een vast bedrag over te maken zou volgens wethouder Anita Vlam pas in december van 2019 geregeld kunnen worden. Dat betekent een tijdswinst van een paar maanden ten opzichten van terugbetaling tijdens de nieuwe ronde OZB in 2020. Het grote voordeel is dat dan ook het exact teveel betaalde bedrag kan worden terugbetaald en er geen extra kosten zijn. Deze zijn er wel wanneer wordt gekozen voor terugbetaling in december buiten de normale ronden om.

GBW noemde het een pragmatische oplossing. VVD stelde dat het verstandig is om de Woudenbergse woningbezitters geduld te vragen om 2 maanden extra te wachten. SGP vond het voorstel van het college een gemiste kans met als gevolg dat inwoners nu langer op hun geld moeten wachten, maar begreep wel de keuze om het exacte bedrag uit te willen betalen. Ook het CDA de partij die als eerste ontdekte dat er iets fout was gegaan bij de OZB-berekening, ging uiteindelijk akkoord met terugbetaling in 2020.